съдебна палата русе

Русенски полицаи задържаха принудително осъден, оказа се, че шофира и с отнето СУМПС

На 16.07.2020 г., във връзка с привеждане в изпълнение на наказание „Лишаване от свобода”, наложено с влязла в сила присъда на жалб. Б.Л., било възложено на полицейски служители в ОД МВР-Русе, сред които и свид. Л.Л., да задържат лицето. Получена била информация, че жалб. Л. пътува от гр.Варна към гр.Русе по гл.път I-2 /Русе-Варна/. Поради това, в района на бензиностанция „Петрол” КПП-2, в платното за движение в посока гр. Русе бил установен полицейски пост, на който били спирани всички автомобили за проверка. Около 20.45 ч. към поста приближил л.а.”Мазда 323Ф” с рег. № Р 2114 ВМ, управляван от жалб. Л.. Полицейските служители му подали ясен сигнал със стоп палка и Л. спрял, след което веднага заключил всички врати на автомобила. Към него се приближил свид. Л. и му отдал полицейско разпореждане да отвори вратата, за да му бъде извършена проверка. Жалбоподателя отказал да стори това, поради което полицейските служители счупили предното ляво стъкло, отворили вратата, извели принудително Б.Л. от автомобила и го задържали, като иззели и личната му карта. Тъй като полицаите имали съмнение, че жалбоподателя е употребил алкохол или наркотични вещества, поискали съдействието на Сектор ПП-Русе. На мястото пристигнали свид. Д.Ч. и Н.К. – младши автоконтрольори в Сектора. Служителите от ОД МВР-Русе им предали личната карта на жалб. Л. и им обяснили какво се е случило при спирането и задържането на жалбоподателя. По представената лична карта, свид. Ч. извършил проверка в информационната система на МВР и установил, че жалб. Б.Л. е лишен по съдебен ред от правото да управлява МПС.

Въз основа на така установеното свид. Д.Ч. преценил, че жалб. Л. е извършил две нарушения – по чл.150а от ЗДвП и по чл.175, ал.1, т.3 от ЗДвП, за които му съставил АУАН.

Въз основа на този акт за установяване на административното нарушение било издадено обжалваното наказателно постановление, с което АНО за първото нарушение и на основание чл.177, ал.1, т.1 от ЗДвП наложил на жалбоподателя наказание “Глоба” в размер на 300.00 лв., а за второто и на осн. чл.175, ал.1, т.3 от ЗДвП му наложил наказания „Глоба” в размер на 200 лв. и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца.

Районният съд в Русе потвърди напълно наложените санкции преди дни.

Сподели: