Русенски студентски отбор участва в Европейската седмица на кодирането

Русенски студентски отбор участва в Европейската седмица на кодирането

Млади програмисти от България за пръв път се включиха в Европейската седмица на програмирането в Брюксел – EU Code Week. В практическите семинари уменията си демонстрираха и студенти от Русенския университет – отборът Purple, който стана победител в Хакатона „Цифровият град и аз“ – Бургас, 2018. Участието им във форума беше по покана на Еврокомисаря по информационни технологии и цифрово общество г-жа Мария Габриел.

Лили Борисова (бакалавър от специалност „Информатика и информационни технологии в бизнеса“) и студентите от „Компютърни науки“ – Борислав Кошаров и Светослав Хаджииванов представиха пред членове и гости на Европейската комисия своя дигитален проект „3P Digital Tourism”.

В залата на BeCentral в Брюксел, русенският отбор демонстрира приложение за резервация на шезлонги, което включваше сензори за статистика в реално време на температурата на водата и въздуха, както и текущото състояние на флага на плажа. Сред гостите на събитието бяха: Rosanna Kurrer – посланик на Европейската седмица на кодиране и съосновател на CyberWayFinder, Gijs Cortens – съосновател на HackYourFuture, Sharon O’Mara – старши директор, програми за световно обучение/маркетинг в Apple и Kalle Enström – директор на Årstaskolan Stockholm.

Заедно с русенските студенти в EU Code Week участваха отборът BookvAR, който спечели първия Балкански хакатон в София през юни, 9-годишната Тайра Ридваева от София – лауреат на национални и международни конкурси за програмиране, 11-годишната Ния Атанасова от Силистра – автор на проект за киберсигурност, ученици от компютърна школа „Вале“ и двамата победители в конкурса за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“.

Сподели: