Русенски училища се представиха много добре на регионалното състезание „Евроскола”, ще пътуват до Европейския парламент

Русенски училища се представиха много добре на регионалното състезание „Евроскола”, ще пътуват до Европейския парламент

Ученици от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици (ПГПЧЕ) „Екзарх Йосиф” в Разград се наредиха сред призьорите в регионалното състезание „Евроскола” и спечелиха пътуване до Страсбург. Гостуването им във Франция ще бъде през есента. Другите отличени отбори са от Русе: на Средно училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ”, Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ и Математическа гимназия „Баба Тонка“. Четирите ученически екипа получиха правото по 24-ма ученици от техните учебни заведения да посетят Европейския парламент (ЕП) в Страсбург и да се запознаят с работата му.

 Утешителни награди – раници, получиха отборите и техните ръководители на Средно училище „Васил Левски” и Английска гимназия „Гео Милев“в Русе. За всички участници в състезанието, сред които и отбор от Средно училище „Христо Ботев” в Кубрат имаше подаръци от организаторите. 

Домакин на състезанието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, беше Разград. В него участваха девет отбора от областите Русе, Силистра и Разград. Екипите мериха сили в познанията си относно Европейския съюз, умения да говорят пред публика, да изразяват лично мнение по въпроси на журито, както и да представят темата си на един от трите работни европейски езика – английски, френски, немски. Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП и Жени Колева. Темата, която жребият отреди на младежите от разградската гимназия беше „Противодействие на дезинформацията и фалшивите новини”.

Сподели: