В Русе превръщат "Баба Яга" от Родопската теснолинейка в "Снежанка"

Русенското „Експрес Сервиз“ ще модернизира първия теснолинеен локомотив

Току-що от гара Септември – не за Добринище, а за Русе, замина първият теснолинеен локомотив, който ще бъде изцяло модернизиран в следващата 2021 г., за да се върне отново тук и да обслужва още дълги години влакчетата по най-атрактивния железопътен маршрут в Европа, както го определиха читателите на британското издание „Гардиън“ през февруари.

Локомотив 77-002 бе натоварен на специализиран вагон на 01.12.2020 – вторник – сутринта. Локомотив 55-212 на русенското дружество „Експрес Сервиз“ стори това на място с прикачен товарния вагон. Маневрата по импровизираното трасе, самото натоварване и укрепване на теснопътния локомотив върху вагона са достатъчно сложни технически операции, които поне за русенци са нещо ново.

От дружеството припомниха и предисторията от ноември тази година: „Както знаете, БДЖ ПП ни възложиха модернизацията на 2 теснопътни локомотива серия 77. Оказа се, че депо Септември няма нормален шосеен подход и че извеждането на локомотивите от депото към завода в Русе за модернизация е невъзможно с автокранове и платформа.Затова започнахме да проучваме транспорта по ЖП – чрез натоварване на специален вагон-лодка с нормално междурелсие – от рампа. Това е било нормален начин за транспорт на тези локомотиви от/до депото в Септември преди години.Оказа се, обаче, че това уникално за България съоръжение е тежко повредено и почти унищожено от строителните фирми, правили ремонта на гара Септември преди няколко години. С изключителна бруталност и глупост, те са нарязали релсите, ползвали са материала от баластовата призма и за засипвали съоръжението със строителни отпадъци. С това са нанесли голяма щета върху теснопътното движение, като в частност са лишили депо Септември от излаз на нормално междурелсие.Все пак, като единствен начин да приберем локомотивите в завода ни, решихме да възстановим рампата – с наши усилия и за наша сметка. Разринахме затрупаната рампа, рязахме израстнали дървета, косихме храсти и установихме липсващите теснолинейни участъци. След това, направихме нови, подсилени стоманени траверси, направихме нови скрепления, намерихме релси и докарахме материалите от Русе. Монтирахме нови участъци теснолинеен ЖП с междурелсие 760мм, укрепихме рампата, монтирахме обтяжки. На практика, без особено преувеличение – това са първите 50 метра нов теснолинеен железен път от 1945 година. Горди сме с направеното от до тук, защото това съоръжение ще остане и занапред в полза на БДЖ и на теснолинейката. Благодарим за помощта дотук на БДЖ, които предоставиха специализирания вагон-лодка, на Коловаг АД, които са съседи на съоръжението – за логистичната подкрепа и на персонала на ЖП гара Септември, които симпатизират на усилията ни.“

Сподели: