Русенци и българската общност в Букурещ почетоха паметта на Христо Ботев

Време за прочитане: < 1 мин.

Заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев и началникът на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ Таня Тодорова бяха начело на делегация, която посети Букурещ в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Група от родолюбиви русенци посети централните гробища в румънската столица, където през 1867 година са положени тленните останки на Г. С. Раковски. През 1885 година те са пренесени в България.

На възпоменателна церемония пред бюст-паметника на Христо Ботев в парка „Михай I“ в Букурещ бяха поднесени цветя, като по традиция беше почетена и паметта на Апостола на свободата Васил Левски.
На церемонията присъстваха посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров, военното аташе на България в Румъния и Молдова Красимир Кръстев, дипломати и представители на българската общност в Букурещ, гости от русенското читалище „Христо Ботев“ и от дружество „Традиция“.

„Българското възраждане започва още от 17-и, а не от 19-и век. И ние твърде малко говорим за нашите герои, а историята трябва да бъде допълвана“, каза проф. Лука Велчов – българин от Банат и председател на българската общност „Братство“ в Румъния.

Възрожденският дух бе повдигнат и от революционните стихове и слова за Христо Ботев, припомнени от заместник-кмета Енчо Енчев.

“Така бих да изразя преклонението си пред паметта на нашите герои”, сподели Енчев. В делегацията участваха и Стоян Стоянов от дружество „Традиция“ и русенският общественик, писател и поет Живодар Душков. Стоянов показа няколко броя от издадени наскоро патриотични вестници, които описват истории от славното ни минало.

Сподели:

Още новини от деня