Русенци отбелязват 140 години от създаването на Българската армия

Русенци отбелязват 140 години от създаването на Българската армия

Време за прочитане: 2 мин.

Заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев беше сред официалните гости при откриването на изложбата „Войните през погледа на военния кореспондент“, която е посветена на 140-та годишнина от създаването на Българската армия.

Той благодари за отправената покана и приветства присъстващите. Г-н Колев отбеляза, че за него настоящият момент е момент на емоция, тъй като и той е сред офицерите от резерва и се чувства част от българското войнство.

Заместник областният заяви, че за съжаление това, което е днес българската армия не е това, което е била в предходни години, но изрази увереност, че тези, които служат в нейните редове имат същия дух и желание да бъдат в редиците й и да защитават страната. Той посочи и, че военната техника става все по-модерна и по-сложна, което е още едно доказателство за това, че в армията служат високо образовани хора. Г-н Колев подчерта, че всеки българин трябва да бъде горд с родното войнство и, че с общи усилия малко по малко армията ни отново ще бъде силна и боеспособна.

Не на последно място, заместник областният спомена, че усилията на организаторите са похвални за реализирането на настоящата изложба, с която да напомнят за историята на войнството. Той връчи поздравителни адреси на организаторите от името на областния управител на област Русе г-н Галин Григоров. Сред тях бяха командирите на Военните формирования 32420 и 42520, съответно майор Павлин Илиев и майор Васил Йорданов, началникът на Военното окръжие в Русе полковник Цанко Недев и председателят на Управителния съвет на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.р. майор Димитър Вълков, както и г-жа Деница Аспарухова от Военния клуб.

Приветствие произнесе и директорът на дирекция „Управление при кризи“ в община Русе г-н Спасимир Димитров. Също така той връчи поздравителни адреси на организаторите от името на кмета г-н Пламен Стоилов.

След откриването на изложбата гостите имаха възможност да изгледат филма „По стъпките на сухопътните войски“.

Утре програмата, посветена на юбилея на родната армия продължава с представянето на филми от поредицата „Българско военно документално кино“, съответно от 10.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. Всеки желаещ ще може и през целия ден напълно безплатно да разгледа и залата „Бойна слава“, намираща се в Регионалния исторически музей.

Инициативата се реализира със съдействието на Областна администрация Русе и Община Русе.

Сподели:

Още новини от деня