6 септември съединението венци

Русенци почетоха акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия + ВИДЕО

6 септември съединението венци

Днес, пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, се състоя тържествена церемония по полагане на венци и цветя в чест на 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Сред присъстващите бяха евродепутатът от Групата на ЕНП в ЕП Ева Майдел, народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андриан Райков, Пенчо Милков и Искрен Веселинов, областният управител на Област Русе Галин Григоров, зам. областният управител Свилен Иванов, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет – Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, началникът на РУО – Русе Росица Георгиева, представители на различни институции и граждани.

Областният управител на област Русе Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Той се обърна към присъстващите с думите: „Събитията от 6 септември 1885 г. обединяват в едно народ, политици и партии в името на каузата за национално обединение! В оня паметен ден народът ни показва пред целия свят, че има волята сам да съгражда собствената си съдба в една свободна и обединена България! Поривът за единство и обединение е поредният символ на несломимия български дух, преминал през изпитанията на историята и възприел идеята за своето Утре – за един нов етап в политическото и икономическо развитие на страната!“

Областният управител отбеляза още, че успехът на Съединението се корени именно в осъзнаването от всички нас на Кубратовия завет. „Вярвам, че и днес в дните на изпитания за страната ние ще продължим стремежа на предците ни за утвърждаване на българската държавност и с достойнство и чест ще следваме очертания от тях път! заяви губернаторът.

В края на словото си г-н Григоров отправи призив да предаваме на идните поколения обета на нашите предшественици – да бъдем полезни на обществото и винаги да отстояваме идеалите за свобода, обединение и независимост!

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България отслужиха свещеници от Русенската Митрополия. Водещ на церемонията беше актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Любомир Кънев, а тържествена музика изпълняваше Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. По традиция, в края на церемонията, всички желаещи положиха цветя пред паметника.

Сподели: