Русенци почетоха паметта на българския национален герой Стефан Караджа

Русенци почетоха паметта на българския национален герой Стефан Караджа

Със заупокойна молитва за загиналите воеводи и четници, патриотични песни, почетен караул от членове на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ и изложба на оръжие от периода на борбите за национално освобождение русенци отбелязаха 154-ата годишнина от гибелта на Стефан Караджа. Тържествената церемония се състоя пред паметника на воеводата в крайдунавския град. Тя бе организирана от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ и Народно читалище „Стефан Караджа 2018“. На събитието бяха дошли множество жители и гости на Русе, сред които представители на Областната администрация, както и заместник-кметът по комунални дейности Димитър Недев.
„Нека имаме смелостта да съхраним и предадем духа на Караджата. Наша отговорност е да си спомняме с любов и признателност за героичния подвиг на този истински родолюбец, но и да имаме куража да постъпваме подобно на него, когато става дума за България“, написа областният управител Анатоли Станев в приветствието си до организаторите. Също така той им благодари за активността в културния живот на Русе и региона и отправи призив към тях да продължат да съхраняват и предават традициите и българските ценности. „Досегът на младите до хора като вас е най-истинският урок по патриотизъм и борбеност, воля да отстояваме идеите си и дързостта да съхраним идентичността си“, допълва още Станев.
„Благодаря на дружество „Традиция“, които не пропускат да отбележат всяко паметно събитие от великата ни история. Нека мисията им стигне до повече хора и намери още последователи, малки и големи, които да пазят с такава любов като вас историята ни“, сподели заместник-кметът Недев.
Кратка реч бе произнесена и от председателя на Регионален клон „Ангел Кънчев“ на Национално дружество „Традиция“ Мартин Календжиев, който акцентира на значението на опазването на родовата памет и силата на българския дух.
По традиция беше предвидена и богата културна програма, която включваше изпълнението на патриотични песни и стихотворения. Сред тях бяха „Горо ле, горо зелена“ в изпълнение на Севдалина Димитрова от Народно читалище „Стефан Караджа 2018“, както и „Що ми се горе белее“ от Стефка Маринова, която членува в клуб „Родолюбие“ в село Долно Абланово. Присъстващите имаха възможността да чуят и прочувствените рецитали на Ивелина Календжиева, която представи стихотворението „Песента на Стефан Караджа“, а председателят на русенския клуб „Калина“ Красимира Маринова изпълни одата „Караджата“ от „Епопея на забравените“.
Заупокойната молитва бе отслужена от отец Георги. Церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа и залп от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ в памет на героите, отдали живота си в името на България.

Сподели: