Русенци честват 112 години от обявяването на Независимостта

Русенци честват 112 години от обявяването на Независимостта

„Ние, българите, многократно сме доказвали, че където историческото съзнание е живо, то нито паметта на поколенията може да бъде заличена, ни поривът за добруването на държавата може да бъде ограничен! Миналото ни е изпълнено с много мъка и страдание, но въпреки това нито ятагана на поробителя, нито шовинистичните пристъпи на Великите сили успяха да ни погубят!“, с тези думи областният управител Галин Григоров започна словото си по случай 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

„И ето, че днес сме тук заедно и с гордо вдигнати чела, защото преди 112 години за пореден път доказахме на себе си и на света, че няма сила способна да прекърши българския дух, тъй като единството поражда неимоверна сила!

За да стане България независима на картата на Европа, беше извървян дългия и труден път на борбата за Освобождение, на унижението от Берлинския договор, на непрестанното подценяване на българския дух, талант и сила, на арогантността и цинизма на Великите сили! Но въпреки това благодарение на мъдрите държавници нашият народ става независим, а държавата ни е обявена за Царство, равно с европейските.“, допълни още Григоров.

В края на словото си областният управител заяви: „Днес ние отбелязваме поредния акт на национално достойнство, който е пример за това колко е важно народът да бъде воден от далновидни държавници, за които истинската сила се измерва с любовта към Отечеството! Нека не забравяме, че от нас зависи ще продължим ли своя възход на независим и горд народ, устоял на изпитанията на времето!

Макар и днешният празник да ни дава повод за гордост и национално самочувствие, то не само чувството на патриотизъм, а и родолюбивите дела трябва да бъдат наш постоянен спътник! Днес ние продължаваме да бъдем устремени към едно по-добро бъдеще, в което искаме да бъдем свидетели на все по-осезаемия икономически и културен напредък, но преди всичко трябва да съхраним постигнатото и да съумеем да го надградим! Поклон пред доблестта и честта на предците ни, които в онези смутни години съумяха да положат основните на държавността и подема на съвременна България!“

След словото на областния управител беше отслужен благодарствени молебен от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. В чест на светлата дата беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Присъстващите имаха възможността да чуят текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България, както и изпълнението на песента „Хубава си моя, горо“ от Димитър Куршумов, Тодор Тодоров, Васил Орлов от хор „Св. Георги Победоносец“ при Общински младежки дом в Русе.

Водещи на събитието бяха актьорите от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Кристиана Ценкова и Любомир Кънев, а по традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на Свободата.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областните управители на област Русе Валентин Колев и Свилен Иванов, кметът на община Русе Пенчо Милков, заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, народни представители, общински съветници, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, както и множество представители на държавната и местна власт.

Сподели:

Още новини от деня