Русенци ще премерят сили в 14 вида спорт в Световния ден на предизвикателството

Русенци ще премерят сили в 14 вида спорт в Световния ден на предизвикателството

Русенци ще премерят сили в 14 вида спорт в Световния ден на предизвикателството

Тази събота (28 май) от 11 часа в Парка на младежта Световният ден на предизвикателството отново ще събере любителите на различните видове спортове.

Инициативата се организира от Община Русе и Ученическа спортна школа и обединява над 20 спортни клуба, представящи 14 вида спорт, които русенци ще могат да изпробват и да получат множество спортни награди.

„Предизвикателството“ пред всички желаещи е да практикуват даден спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените си физически възможности. В събитието могат да се включат начинаещи, активно спортуващи, хора от различни възрастови групи и хора в неравностойно положение.

На място ще бъдат представени традиционни и нови спортни дисциплини – футбол, баскетбол, бадминтон, много групови занимания като аеробика и йога, както и съвсем нови, набиращи популярност спортове за малки и големи. Това е една възможност за участие в  индивидуални или отборни спортни занимания и тренировки на открито, които в ежедневието се практикуват единствено във фитнес зали и спортни клубове. Инициативата се провежда под мотото, че е важно участието, а не победата. 

Националната спортна проява „Световен ден на предизвикателството“ 2022 се състои за 29-и път и се организира в цялата страна благодарение на Българската спортна федерация и с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Програма за развитие на спорта за всички. Тя цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната  възраст, пол, социален и здравен статус.

Проявата е в изпълнение и на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 -2024” и програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

Сподели: