Русе бе домакин на балканския шампионат по конен спорт в дисциплината "Издържливост"

Русе бе домакин на балканския шампионат по конен спорт в дисциплината „Издържливост“

Време за прочитане: 2 мин.

„За първи път от 1964 година насам се организират международни състезания на хиподрума в Русе. Правени са национални такива в дисциплините по всестранна езда и по прескачане на препятствия, но на практика най-младата дисциплина – издръжливост се оказа тази, при която се проведе международно събитие в Русе.“, това каза вицепрезидентът на федерацията по конен спорт д-р Крум Рашков близо седмица след провеждането на първия Балкански шампионат по конен спорт в историята на града.

Неговите впечатления са отлични и той се надява, че местният хиподрум ще се отвърди като място, което ще събира все повече млади състезатели, а също така и че тук ще се провеждат още много международни състезания.

„Хиподрумът е добил един по-различен облик – почистено е, пътят е асфалтиран. Преди време транспортните средства с конете не можеха да влязат до конюшните, а сега вече не е така. Тук е и мястото да благодаря за изключителната подкрепа на заместник областния управител Свилен Иванов. Без него също щяхме да успеем да проведем шампионата, но категорично нямаше да бъде на това ниво! Поздравления за направеното!“, допълни д-р Рашков. Той си спомня моментите, когато трибуните на хиподрума в Русе не са можели да поберат присъстващите и се надява, че този период отново ще се върне и то в близкото бъдеще. Самият той печели първата си титла тук през далечната 1964 година и не забравя да отбележи, че този град е дал много и на конния спорт. Сред имената, които споменава са тези на Петър Мандаджиев, Стоян Каравасилев, Петър Андреев и още много други.

Не на последно място отбелязва значението и на трите кросови трасета в България, които се намират в Русе, Арбанаси и Шумен.

Припомняме, че на 1 октомври в Русе се проведе Балканската купа по конен спорт в дисциплината – издръжливост, както и квалификации за предстоящите европейски и световен шампионати през 2021 година, а ден след това се състоя Международен турнир на дистанция от 120 километра, както и национални квалификации за млади коне с дължина на дистанцията – 30, 40, 60 и 80 километра.

Припомняме, че за председател на организационния комитет на Балканската купа по конен спорт беше избран заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов.

Сподели:

Още новини от деня