Русе дирижира операта

Русе дирижира операта

Първи октомври – международният ден на музиката.

Колко пъти, в дните на детството, виждайки на екрана образа на някой от великите диригенти – Караян, Абадо или на русенеца Емил Табаков, също като тях, ние сме подхващали с истински диригентски жестове да следваме ритъма на големите майстори?! Сега отново пред нас се изправя реалната възможност да се върнем в детството и да преживеем отново екзалтацията на онези магични мигове на сливане с музиката!

Всеки русенец би могъл да постави на изпитание своя диригентски талант. Първи октомври е най-подходящият ден за това.

На Първи октомври, точно в 12.00 пред централния вход на Доходното здание ще застане и ще се настрои най-съвършеният инструмент на нашия оперен театър – оркестърът на Русенската опера, готов в очакване да намери своя нов Маестро. Диригентският пулт ще бъде свободен и ще очаква смели почитатели на класическата музика. Диригентската палка – този кралски жезъл на диригента-повелител на необятното кралство на музиката, ще попадне в ръцете на всеки, който пожелае да дирижира и да чуе съвсем отблизо как звучи нашият великолепен оркестър. Всеки може да избере своя музикален номер от списъка с дузина обичани и познати произведения и да издирижира едно от тях.
А защо не и две?…

Смелостта на всеки диригент ще бъде възнаградена със специална покана за спектакъл на Русенската опера или за симфоничен концерт на Симфоничния оркестър на Русенската опера (Русенската филхармония).

Русе е град на диригентите в българската класическа музика. Списъкът на многобройните имена на диригенти, съдбовно свързани с нашия град само в края си завършва с величествените фигури на родените в Русе Васил Казанджиев, Емил Табаков, Милен Начев и най-младия – Димитър Косев. Преди тях са и имената на Константин Илиев и Добрин Петков – основатели на Русенската опера и на Русенския симфоничен оркестър. Тук са и роденият в Русе Саша Попов, Илия Темков, Руслан Райчев, Алипи Найденов и Цанко Делибозов – създатели на Русенската филхармония, съзидателите на Русенската опера – Ромео Райчев, Иван Филев, Георги Димитров, Михаил Ангелов, Методи Матакиев, Найден Тодоров и Веселин Байчев.

Много са… Можеш да бъдеш като един от тях!

Инициативата е част от благотворителната кампания по набиране на средства за възстановяване на Държавна Опера- Русе “ Изкуството е Феникс”

Сподели:

Още новини от деня