Русе-център

Русе е сред най-изгодните за бизнес малки градове в Европа

Няколко български града се появиха във водещата класация на европейските градове и региони на бъдещето на fDi Intelligence. Изследването сравнява най-обещаващите инвестиционни дестинации в цяла Европа, посочва в публикация Money.bg. Тази година класацията оценява 330 европейски града, разделени според размера на населението в пет групи – големи, големи, средни, малки и микро градове – както и 141 европейски региона, разделени в три групи – големи, средни и малки региони.

На втора позиция в класацията – за големите по размер градове, осигуряващи най-голяма ефективност на разходите се нареди София.

Трите български града Русе, Стара Загора и Бургас се появиха в класацията за малките регионите с най-голяма ефективност на разходите. В тази класация попадат още Пловдив, Варна и София-област.

На 9-та позиция в категорията малки градове, осигуряващи удобство за бизнеса се нареди София-област.

Столицата ни попадна и на 9-та позиция по отношение на човешки капитал и начин на живот в малките градове.

Франкфурт, Вроцлав и град Люксембург оглавиха съответните си категории: големи градове, градове със среден размер и малки градове.

Междувременно Лондон потвърди лидерството си в категорията на големите градове, като Барселона се откроява като най-добрият град за своята стратегия за ПЧИ. Сред регионите Парижкият регион (Ил дьо Франс) спечели сред големите региони, като Северна Холандия и Дъблинският регион също се представиха силно.

Пейзажът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Европа се оказа труден през 2023 г., като инвестициите са намалели спрямо година по-рано както по отношение на броя на проектите, така и по отношение на заложените капитали. Като цяло делът на Европа в глобалния пай на ПЧИ се сви през 2023 г., представлявайки приблизително 29% от общите проекти, обявени през 2023 г. — спад от приблизително 36% през 2022 г.

Класацията на европейските градове и региони на бъдещето 2024 събра проучвания от европейски агенции за насърчаване на инвестициите за друга категория: категорията „Стратегия за ПЧИ“.

Жури, съставено от трима експерти в областта на насърчаването на инвестициите и икономическото развитие — Каролина Ариагада Питърс, Шон Дъгън, Джудит О’Дохърти — както и редакторът на fDi Якопо Детони и репортерът Сет О’Фарел, прегледа 117 кандидатури от градове и региони в цяла Европа . Това е единствената качествена категория в иначе базираната на данни класация, която се вписва в общите резултати.

Сподели: