Русе отбеляза 90 - годишнината на проф. Николай Русчуклиев с изложба от негови картини

Русе отбеляза 90 – годишнината на проф. Николай Русчуклиев с изложба от негови картини

Русе отбеляза 90 – годишнината на проф. Николай Русчуклиев с изложба от негови картини, подредени в Художествената галерия на града. Тя бе организирана от дъщеря му Веселина Николова.

Художникът получи поздравителни адреси от Община Русе, Съюза на българските художници, Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово.

Експозицията може да бъде видяна до 11 декември.

По-долу публикуваме словото на Николай Караджов:

„Уважаеми дами и господа,

Пред нас е една изложба живопис на проф. Николай Русчуклиев – доайен на русенските художници, който на 15 ноември навърши 90 години.

Тази камерна експозиция дава ясна представа на зрителя за творческите търсения и постижения на художника от средата на 60-те години на миналия век до наши дни. Едно от ярките имена на русенската живописна школа, Николай Русчуклиев завършва Художествената академия в София – специалност живопис в ателието на Ненко Балкански. Следват много участия в ОХИ в страната и Русе, както и самостоятелни изложби. Оттогава са предпочитанията на Н. Русчуклиев към жанровете портрет, пейзаж и натюрморт, където са и най-големите му постижения.

После проф. Русчуклиев преподава живопис във Великотърновския университет повече от две десетилетия. Либерален педагог, авторитетен художник, обичан от студентите си. В платната му от търновския период сякаш доминира темата за пролетта, като символ на вечното обновление в природата и живота, което е видно и от самите заглавия като „Пролет в Царевец“, „Пролетна Трапезица“ и т.н. Колоритът видимо просветлява, което се вижда и в тази изложба, а някои от най-новите творби на Н. Русчуклиев са невероятни колоритни експлозии, истински живописни бижута.

Експресивната четка на автора препуска по платното и на множеството портрети и автопортрети, създадени от него.

Някога класикът Енгр бе писал, че добрият портрет е смес от визията на модела 50 % и 50 % авторско присъствие. В този смисъл Н. Русчуклиев има серизни постижения, след като по-информираните зрители разпознават както художника, така и модела.

В последните десетилетия художникът и съпругата му Евгения даряват над 400 творби на Русчуклиев на НХГ, галериите в Русе, Плевен и мн. други. Рядък и много благороден жест. Защото истинският живот на една творба започва, когато тя напусне ателието на своя създател. За художника остава удовлетворението, че вложените емоции и талант не са били напразни, и си струва да продължава по-нататък, което не е никак малко, дори напротив.

Честит юбилей на проф. Н. Русчуклиев! “

Професор Николай Русчуклиев завършва Художествената академия в София през 1961 г. при проф. Ненко Балкански, след което е разпределен като гимназиален учител по рисуване в Русе. Там той прекарва живота си, заимствайки творческия си псевдоним от Русчук – едно от старите имена на крайдунавския град. Участва във всички oбщи художествени изложби с пейзажи, портрети и фигурални композиции. Работи като уредник на Градската художествена галерия и като преподавател по живопис във Великотърновския университет. Художникът дарява над 400 свои картини на 16 галерии в цялата страна. Получава орден „Св. Св. Кирил и Методий“ ІІ степен (1974). Роден на 15 ноември 1932 г. в Плевен.

Сподели: