Русе почете паметта на Христо Ботев и загиналите за родината

Русе почете паметта на Христо Ботев и загиналите за родината + ВИДЕО

Днес, в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, се проведе церемония пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, зам. областният управител на Област Русе г-н Валентин Колев, народните представители г-жа Светлана Ангелова, г-н Пенчо Милков, г-н Бюрхан Абазов и г-н Георги Стоилов, проф. Христо Белоев – ректор на РУ „Ангел Кънчев“, Васа Илиева – председател на Областния съвет на съюза на ветераните на България.

Русе почете паметта на Христо Ботев и загиналите за родината

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на страната.

Той изрази благодарност към Община Русе за организирането и провеждането на днешната церемония. След кратка историческа ретроспекция, свързана с първото възпоменание на гибелта на Ботев и първото официално отбелязване на датата той се обърна към присъстващите с думите:

„От тогава и до днес на този ден се прекланяме пред паметта на Ботев и хилядите български герой от различни поколения, борили се и отдали живота си за България!

Уважаеми госпожи и господа,

Държавността, свободата и независимостта на една нация или народ са доказателство за неговата сила и възможност сам да управлява съдбините си! През 1878 г. българският народ добива отново държавност и свобода, а през 1908 г. своята независимост! Това се постига благодарение на безграничната готовност за саможертва на хиляди българи в различните исторически периоди!

Безспорно сред всички тях се откроява Ботев, защото той е готов не само за саможертва, но той е съзрял духовно за много повече! Той е съзрял за борбата против всички несправедливости, той е съзрял и за Европа! Той е съчетание на високия дух и патос чрез своите публикации и стихотворения и на земната жертво готовност! С тези си качества, с целия си живот, с всичко, което е правил, той остава пример за всички нас! Стихът „Tоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ – поетът сякаш приживе е написал за себе си! За това вече 143 години след неговата гибел ние отново прекланяме глава пред неговия дух на поет-революционер!

Сега ние живеем в мир, благордарение на саможертвата на нашите предци, а от нас се изисква да работим упорито и съзнателно, за да бъдем полезни на себе си и на обществото!“ допълни още Колев.

Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Русенската Света Митрополия. В церемонията участваха още Общински духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и солисти от хора на ФТТ „Найден Киров“. По случай паметната дата беше строен и почетен караул от русенския гарнизон.

По традиция, венци и цветя положиха обществени и политически организации, институции и граждани, а в края на церемонията прозвучаха сирените в чест на Ботев и загиналите за свободата.

Сподели:

Още новини от деня