Русе почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Време за прочитане: 2 мин.

Областният управител на област Русе Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на страната.

 „Патриотизъм, героизъм, достойнство, чест и себеотрицание – все думи, присъщи за онези родолюбиви българи, сражавали се и дали живота си за ней-ценното и святото – свободата и неприкосновеността на родното огнище! Винаги е било трудно да се говори за тези качества, защото дори изричайки ги те изискват високо гражданско съзнание и политическо самочувствие, но нима огънят на нашата памет някога е угасвал!?

В най-тежките години, поставили под изпитание съществуването ни като народ, великите синове на България не оставиха съдбините ни на произвола на съдбата, а напротив дириха всяка възможност за пробуждане и укрепване на родната идентичност! Именно затова 2-ри юни е ден на памет и признателност, на безсмъртни предтечи, а също и на надежда и вяра в едни по-добри бъднини!

Нека днес, когато говорим за идеали, да си зададем въпроса за завещания от нашите деди урок по родолюбие, затова доколко го следваме и успяваме ли да съградим нашето утре – такова каквото историята ни е отредила, доколко сме единни и устремени в своето настояще и бъдеще! Вярвам, че духът на великото ни минало ще продължи да поддържа съзнанието ни будно!

Поклон пред паметта на героите, обрекли се за свободата и независимостта на България! Поклон пред безсмъртното дело на Христо Ботев, извел идеологията на българското Възраждане до връхна точка, завещал ни непримиримостта към подтисничеството и безграничната любов към отечеството! Тук е и мястото да си спомним неговите стихове, израз на прозренията на един безграничен ум, както и на вълненията на едно голямо човешко сърце, дръзнало да съгради общество, подчинено единствено на принципите на справедливостта и свободата!

Нека бъдем горди, че сме потомци на такива славни личности, за които България беше най-свидното и нека не забравяме водещите за тях ценности!“, заяви Григоров.

След словото на областния управител Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум заедно със свещеници от Русенската Света Митрополия отслужи заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. По случай паметната дата беше строен почетен караул от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, както и с вой на сирени в чест на Ботев и загиналите за свобода. Водещ на събитието беше актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

Приветствие към русенци беше отправено и от кмета Пенчо Милков.

/на снимката днес/

Сподели:

Още новини от деня