Русе почете 155 години от смъртта на Стефан Караджа

Русе почете 155 години от смъртта на Стефан Караджа

Днес Национално дружество „Традиция“ и Народно читалище „Стефан Караджа“, Община Русе, народният представител Златан Златанов, членове и симпатизанти на ПП „Възраждане“ – Русе почетоха 155 години от смъртта на българския национален герой Стефан Караджа. Това стана по време на специална церемония пред паметника на революционера до Градските хали.

Кметът Пенчо Милков се обърна с думите: „Надявам се този родолюбив пламък, с който сме закърмени, да ни дава смелост, кураж и силна обич, независимо с какво сме се захванали“.

Отец Георги отслужи заупокойна молитва и говори на присъстващите за подвига на българските революционери. Певиците от пенсионерски клуб „Надежда“ развълнуваха публиката със своите патриотични изпълнения.

В края на церемонията десетки граждани поднесоха венци и цветя в чест на героя.

Въпреки че във всички исторически справки се смята, че Стефан Караджа е починал на 31 юли 1868 г., според надписа на кръста това е станало ден по-рано – на 30 юли 1868 г. Гробът на героя се намира в „Парка на Възрожденците“ в Русе, недалеч от православната църква „Всех Святих“, а тленните му останки са пренесени в Пантеона на Възрожденците, след построяването на същия през 1978 г.

Сподели: