Кметът на Община Русе Пенчо Милков: Бог да прости Негово Светейшество, българския патриарх Неофит

Русе почита паметта на Патриарх Неофит с траурния “Реквием” на Верди

Тази вечер в Голямата зала на Доходното здание ще бъде изпълнен “Реквием” на Джузепе Верди. С траурното произведение Русе ще отдаде почит пред паметта на Негово Светейшество Патриарх Неофит, който приключи земния си път на 13 март.

В съответствие с обявения двудневен траур по повод кончината на главата на Българската православна църква “Реквием” ще бъде изпълнен без публика, под диригентството на маестро Емил Табаков.

Дядо Неофит, както русенци с любов наричат Светейшия български патриарх, бе дълбоко свързан с местната епархия в дългогодишната си служба като Русенски митрополит.

Заупокойната творба на Верди бе сред любимите на духовния водач, който беше известен и като ценител на класическата музика. Тя ще бъде изпълнена от солистката на Софийската опера и балет Радостина Николаева, заедно с Деян Вачков /бас/, Милен Божков /тенор/ и Виолета Радомирска /мецосопран/. В продукцията ще се включат Фестивалният хор и Фестивалният оркестър на МФ “Мартенски музикални дни”, с участието на настоящи и бивши възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ от 18 страни на 4 континента.

Записът на траурния “Реквием” ще бъде публикуван идните дни на информационните канали на фестивала и Община Русе.

Сподели: