Русе почита 170 години от рождението на Иван Вазов

Русе почита 170 години от рождението на Иван Вазов

В знак на признателност и по случай 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов заместник областният управител на област Русе Валентин Колев положи венец и поднесе цветя пред паметната плоча на Патриарха на българската литература, намираща се на фасадата на къщата на ул. „Духовно възраждане“ 23 в Русе, където писателят е живял известен период от време.

В 71-годишния си житейски път той преживява тежките години на пет войни  – войната за свободна България, войната за съединена България, двете балкански и Първата световна. През цялото това време той не спира дори за миг да твори. И до днес неговото творчество оставя една от най-ярките дири в народната памет. Той успява да увековечи образите на героите, които познаваме днес, както и подвизите на целокупния български народ, неговите мъки и страдания, въстания и борби, успехи и слава.

Житейският му път е пряко свързан и с Русе. Тук той изпълнява длъжността чиновник за особени поръчения в канцеларията на руския генерал-губернатор. В Русе Вазов написва стихотворенията „На децата“, „Здраствуйте братушки“, подготвя издаването на стихосбирката „Избавление“, написва комедията „Михалаки Чорбаджи“ и замисля романа си „Нова земя“. В Русе Иван Вазов е избран и за председател на благотворителен комитет „Единство“. Освен това в личен план крайдунавският град оставя трайна следа в живота на твореца, тъй като Атина Болярска е единствената жена, с която Вазов сключва брак.

В цялата страна 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов ще бъде отбелязана с различни събития, като по-късно през деня за първи път в столицата на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя.

Сподели:

Още новини от деня