Препоръчаха на стопаните в Русенска област да заколят прасетата си преди Коледа

Препоръчаха на стопаните в Русенска област да заколят прасетата си преди Коледа

Препоръчаха на стопаните в Русенска област да заколят прасетата си преди Коледа

След проведен кризисен щаб във връзка с превенция на болестта „Африканска чума“ по свинете, препоръчаха на стопаните в Русенска област да заколят прасетата си преди Коледа. Това стана ясно този следобед, когато изявление по темата направиха областният управител Галин Григоров, заместникът му Свилен Иванов и директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

По думите им, в т. нар. задни дворове на домове в Русенска област се отглеждат към 1000 прасета от близо 600 стопани. Става дума само за декларираните от тях животни. В действителност, броят им може да е много по – голям.

Затова предстоят срещи на кметовете на общини с кметовете на кметства, а оттам и с жителите, за да бъде сведена до знанието им препоръката. Ще се определят и специални площадки за събиране и съответно закопаване в земята на умрели животни и останки от тях.

Идеята е, че чрез превантивното намаляване популацията на домашни прасета при евентуално разпространение на заболяването няма да се наложи принудително прасетата да бъдат умъртвявани и съответно да не бъдат годни за консумация. Вторият важен момент е, че по този начин рискът за заразяване на промишлените стопанства се свежда до минимум.
Необходимо е да се обърне внимание, че ако бъдат забелязани признаци на заболяването стопаните трябва моментално да се обърнат към местните власти, за да се вземат проби и да се изпратят за изследвания.
Освен огнището в Провадийско област Гюргево също попада в т.нар. червена зона, т.е. в близост до административните й граници са констатирани случай на африканска чума по свинете.
Също така беше посочено, че в рамките на следващите няколко дни общините ще обявят и места за извършване на загробването на труповете на умъртвените животни.
Областният управител е в постоянен контакт с всички институции и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки.

Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) разработи кратки съвети за земеделските стопани с цел разпознаване на вируса на Африканската чума и превенцията от разпространяването на болестта.

Тези мерки са част от информационната кампания на БАБХ във връзка с констатирания първи за страната случай на заболяването Африканска чума по свинете на 31.08.2018 г. на територията на с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна. Съветите, които биха спомогнали за ограничаване и неразпространение на заразата, са изпратени до всички областни и общински администрации, които възможно най-бързо трябва да ги разпространят сред жителите на селата и градовете чрез достъпни до тях места.

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отрасълите свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни. Ето защо за предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:

1. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.

2. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

3. От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).

4. Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.

5. Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас)

6. Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

7. В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

8. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕНЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА. Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си!

Сподели:

Още новини от деня