940 кутии контрабандин цигари откриха в автомобил на българин на Дунав мост 1

Русе сред градовете с най – ниска контрабанда на цигари

Време за прочитане: 2 мин.

От началото на годината Гранична полиция е заловила 11,5 тона нарязан тютюн. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от проучването срещу незаконната
търговия на цигари.

Данните от проучването на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари показва, че незаконната търговия на цигари е 3,8 процента за първото тримесечие на 2019 г. Това е намаление с 0,6 процента спрямо показателите за четвъртото тримесечие и 2 процента в сравнение с първото тримесечие на 2018 г. Проучването сочи, че най-голяма е контрабандата на цигари във Велико Търново – 9,3 на сто, следва Хасково – 7,3, Благоевград и Пазарджик – съответно 6,7 и 6,5 процента. Най-ниска е незаконната търговия в Габрово – 1, 3 процента. В Русе тя е 1, 6 процента, в София е 2, 2 процента.
Бойко Борисов подчерта, че в в момента нивото на незаконни цигари е 3, 8 процента. Според него това е много ниско ниво, защото проучването е започнало на базата на 34, 5 процента по времето на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Той е убеден, че ще продължава да се поддържа ниско нивото на контрабандни стоки.

Премиерът посочи още, че за миналата година е бил задържан и 110 тона канабис. „В началото на жътвата тази година сме задържали 1 тон канабис“, отбеляза Бойко Борисов. Той изтъкна, че тези резултати са заради волята на правителството и прокуратурата в борбата срещу контрабандата.

Премиерът добави, че има много искания за повишаване на доходи и заплати и борбата срещу контрабандата ще допринесе за това, защото тези пари отиват в бюджета. „Така че всеки лев ми е важен, за да отидат при хората. Правим го със сърце и душа, за да отидат при хората“, допълни Борисов.

Освен това премиерът Борисов даде и пример, с данни на АИКБ, според които показателят на икономиката на светло се повишава до рекордните 79,1 пункта, което е с 4, 55 пункта повече от година по-рано. По думите му не случайно и АИКБ подчертават усилията на Агенция „Митници“, заради което се увеличава и събираемостта на дължимите акцизи за алкохол и цигари. Изсветляването на икономиката се дължи на няколко фактора – България е стабилна в политическо и икономическо отношение, каза Борисов. От друга страна добрите резултати са и благодарение на усилията на Националната гаранция по приходите. В резултат на проверки на касовите наличности на фирмите те намалели с пет милиарда лева през миналата година, заяви Борисов.

Външните фактори, които спомагат за изсветляването на икономиката, са излизането на глобалната икономика от кризата и липсата на миграционен поток по границата на България, сочи този доклад, добави Борисов. Затова МВР и Гранична полиция имат принос. Затова и в Европа са отчели, че България най-добре се справя в борбата срещу трафикантите и организаторите на мрежи за трафик на хора

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня