Русе чества Деня на победата + ВИДЕО

Русе чества Деня на победата + ВИДЕО

Денят на победата събра десетки граждани на Русе и региона пред паметника на съветската армия /Альоша/ преди малко, за да отдадат почит на милионите, дали живота си в борбата срещу фашизма и затова да има мир в Европа. Те изразиха своето противопоставяне на днешните прояви на фашизъм.

„Нека спрем опитите да се подменя историята и да се заличава нашата памет. И да не забравяме, че основополагаща цел на Европейския съюз е да насърчава мира в Европа и света. Ние искаме мир!”, призоваха присъстващите.

Тук бяха народният представител от ПП „Възраждане“ в 19-и МИР – Русе Златан Златанов, председателят на Общинския съвет – Русе академик Христо Белоев, общински съветници от различни политически сили, кметът на Община Русе Пенчо Милков и негови заместници, български и руски граждани.

Председателят е на Регионалния обществен съвет „Приятели на Русия“ проф. д. н. инж. Красимир Ениманев в прочувствено слово призова историята да се помни, за да не бъде повтаряна.

Със специално обръщение към всички празнуващи се обърнаха представители на посолството на Руската федерация у нас, дошли специално по повод 79-а годишнина от победата над нацизма в Русе.

Народният представител адвокат Златан Златанов поздрави всички и изрази категоричната позиция срещу разпалването и подклаждането на нови войни в Европа.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков на свой ред приветства множеството. Вижте във видеото думите му.

Традиционната церемония бе съпътствана от изпълнения от българския химн и този на Руската федерация на фона на веещи се знамена на България и Руската федерация, както и такива на различни руски военни части, участвали във военните действия преди десетилетия.

Ученици изпълниха руски песни и стихове, посветени на Втората световна война.

Десетки венци и цветя бяха положени пред монумента

По – късно всички се отправиха в шествие, наречено „Безсмъртния полк“ към руското военно гробище в Парка на възрожденците. Те носеха портрети на техни близки, загинали във Втората световна война. Там също бяха положени цветя на надгробните паметници. Припомнен бе и момент от годините на тежки освободителни битки в СССР с импровизирана полева кухня. Там бе представена храната, давана на войниците преди бой – гречна каша и малко количество водка.

Сподели: