Русе чества 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Русе чества 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

С празнично шествие русенци и гости на града отбелязаха 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Русе.

Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев поведе шествието от Паметника на Свободата по ул. „Александровска“, а самата церемония се състоя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война на пл. „Ал. Батенберг“, където беше строен почетен караул.

Освен официалните лица – кметът на Община Русе Пенчо Милков, зам.-кметовете Златомира Стефанова и Магдалина Илиева, зам.-областният управител Валентин Колев и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев, присъстваха още и евродепутатът Петър Витанов, народният представител Искрен Веселинов и зам.-кметът на Гюргево Йон Драгомир.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков произнесе празнично слово, като започна с думите, че „Съединението е велик политически и исторически акт, който обединява силите на българите, загърбили своите различия“. „Днес отправям послание към всички русенци и към съгражданите ни в страната и по света – да бъдем единни, за да може да вървим напред заедно“, каза още Милков.

След речта на кмета Русенската Света Митрополия отслужи  заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението.

Тържествената церемония завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Сподели:

Още новини от деня