Русе чества 146 години от Освобождението си с молебен, историческа възстановка и с церемония в Пантеона на възрожденците + видео

Русе чества 146 години от Освобождението си с молебен, историческа възстановка и с церемония в Пантеона на възрожденците + ВИДЕО

Русе чества 146 години от Освобождението си с молебен, историческа възстановка и с церемония в Пантеона на възрожденците.

Областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев присъстваха на традиционната тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя в Пантеона на възрожденците. „Извоюваната със собствените сили свобода е най-ценна и устоява във вековете, вместо която и да е протегната уж за помощ ръка. Винаги в живота е по-добре да разчитаме на собствените си сили, които през вековете винаги са държали единен народа ни“, каза в обръщението си към русенци Ковачев. „Въпреки че свободата дойде със сабите, топовете и на конете на освободителните войски, Русе беше готов за свободата си“, допълни областният управител и отбеляза, че съвременниците на Освобождението на града са били и смели и достойни хора, които с подвига си ни задължават днес да бъдем отговорни към настоящето. Той сподели още, че само със свободолюбиви народи можем да вървим заедно напред и да просперираме. „В днешния ден ние празнуваме тук – в Пантеона на възрожденците, защото дължим столетна вечна признателност на нашите предшественици, нашите герои и освободители“, заяви Ковачев и посочи, че не бива да забравяме нито за ден, че Русе е град на предприемчиви и демократични хора. „Желанието за свобода преди всичко трябва да обединява“, категоричен беше Ковачев.

Водещ на церемонията, която бе организирана от Община Русе, беше актьорът от Драматичния театър Косьо Станев. Началното на събитието бе дадено с кратко слово от директора на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, който определи днешния ден като едно ново начало. „Това, което днес си мисля за тази дата е всъщност до каква голяма степен българите са били подготвени за своята свобода“, каза проф. Ненов, посочвайки редица исторически примери. „Виждаме как със свободата на Русе и на България започват да живеят нови поколения, които могат да управляват себе си сами. По този начин българите показват на себе си и на света, че са свободни“, заяви директорът на Регионалния исторически музей. Слово бе произнесено и от кмета Пенчо Милков, който призова да помним, че за нашата свобода са били дадени много човешки животи и тя носи огромна отговорност в себе си. „Свободата е нещо, което можем доброволно да загубим, ако се поддадем на ежедневните трудности или на горещите теми на ежедневието, които могат да ни разединят. Свободата може да бъде гарантирана в нашето единение“, каза кметът Милков.

За извоюваната свобода бе отслужен и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични и неправителствени организации, както и от граждани. От Общината бяха подготвили богата празнична програма, включваща рецитали и музикални изпълнения на патриотични песни. На място бе строен и почетен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни празнични маршове.

Сред гостите на събитието бяха редица представители на местната и държавната власт от региона, както и на академичната общност. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, заместник-командирът по логистично осигуряване на Военно формирование 32420 майор Васил Славчев, заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, народните представител Иван Белчев и Златан Златанов, общински съветници и др.

Сподели: