Русе чества 6 май + ВИДЕО

Русе чества 6 май + ВИДЕО

Отбелязването на Деня на храбростта и българската армия започна с приемане на почетен караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като в ритуала участваха и офицери от военно формирование 42520 – Щръклево.

„Неслучайно отбелязваме поредицата празнични дни под мотото „Русе заедно“. С вяра в сърцата за доброто, което ни води напред, със спомена за личностите, живели тук по тези земи преди нас, и за постиженията, които са украсили и прославили не просто Русе, а и България, ние трябва да вървим напред с гордо вдигнати чела. Това е нашата мисия“, поздрави присъстващите кметът Пенчо Милков. Той подчерта, че в годините назад е имало много битки и кръвопролития, но истинската битка човек води вътре в себе си, и пожела на русенци да я спечелят с вяра в сърцата и да намерят своя начин да прославят Русе и България. Милков благодари и за уважилите празника кмет и заместник-кмет на Гюргево Андриан Ангелеску и Мариян Дамян, като отбеляза, че празникът е общ за двата града.

Празнично слово произнесе и областният управител Драгомир Драганов, който заяви, че днешният ден е един от онези моменти, които ни зареждат с национална гордост и самочувствие и укрепват родолюбието ни.

Водещият на церемонията актьор Косьо Станев прочете и поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев, в който държавният глава изразява своята увереност, че русенци като достойни наследници на бележитите възрожденци, живели и творили в града, ще продължат традицията да бъдат добри посланици на новото, прогреса и напредъка в съвременния свят на предизвикателства.

Заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на загиналите за отечеството ни воини бяха отслужени от Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, и свещеници от Русенската Света митрополия. Празнични маршове бяха изпълнени от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Официални гости на церемонията бяха председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, заместник областният управител Георги Георгиев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полк. Васил Петров, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Здравка Великова, Енчо Енчев, Димитър Недев, Никола Лазаров и Борислав Рачев, народни представители, общински съветници, граждани и гости на града.

Сподели: