smart city

Русе ще изгражда тесни връзки с Китай чрез съвместни спортни и бизнес инициативи

Община Русе действа по стратегията си за засилване на двустранните връзки с най-мащабно развиващата се икономика в света – Китай. Като част от това сътрудничество градът ще кандидатства за домакин на националния спорт в Китай – гребане с драконови лодки.

Това е един от деветте спорта на Международната федерация по кану-каяк, ключова роля в която има българинът Мартин Маринов – бившият национален състезател по гребане, свързал тясно името си с русенската школа.

В момента отборният спорт набира все по-голяма популярност в света, тъй като е подходящ за тиймбилдинг, семейни излети или просто алтернативен контакт с природата. Атракция представляват и самите лодки, изрисувани със символи от китайската култура.

Очаква се световното първенство през 2025 г. да събере над 5000 състезатели и гости в града-домакин. Форумът е с продължителност 5 дни, което е изключително важно за хотелите, ресторантите и останалите търговци в града и региона.

При одобрение на русенската кандидатура е предвидено дейностите да се проведат на езерото в Лесопарк „Липник“ в село Николово.

Русе е с дългогодишни традиции в гребните спортове.

Тук се намира и второто училище по китайски език в страната.

Освен спортната инициатива, в началото на седмицата кметът Пенчо Милков проведе и двучасова онлайн среща с представители на китайска държавна компания. Обсъдени бяха възможностите за изграждането на “умен град” в Русе чрез използване на технологии на бъдещето.

Сподели: