Директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов ще участва в откриването на международната изложба „Първите владетели на Европа“ в музея „Фийлд“

Русе ще кандидатства за творчески град на кулинарията на ЮНЕСКО

Русе ще кандидатства за творчески град на кулинарията на ЮНЕСКО. Това съобщи директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов. 

По думите му Русе има нужда от перспектива, която да мобилизира силите и творческата енергия на неправителствените организации, културните институции и като цяло на гражданското общество. 

„Трябва да се вгледаме в бъдещето така, както преди десетина години работихме за „Европейска столица на култура“. Това беше изключително добър пример как русенци могат да се мобилизират и наистина да има много добри резултати“, каза проф. Ненов. 

Той обясни, че ползата от творческите градове на ЮНЕСКО не е непременно материална. 
„Както се казва – каквото си направиш. В случая, ако се фокусираме върху ЮНЕСКО  – творчески град по темата кулинария, от това безспорно всички ще имаме полза. Разбира се, ще има развитие и за туризма. Това не е само ресторант или хотел. Има се предвид всичко онова, което и досега се е случвало – кулинарните състезания, винените конкурси, защото имаме много отдавна винопроизводство в региона. Естествено торта „Гараш“, която е много важен културен продукт на Русе. Важни са и фермерските пазари, производителите – тези хора, които ще направят местните продукти, с които ще се произвежда местната кухня“, обясни проф. Ненов. 

По думите му от тази гледна точка виждаме много важна верига между всички – между производителите и между тези, които ще приготвят с растителни и животински продукти. 

„Това е много важно творчество, от което градът ще спечели. Няма преки ползи – да кажеш, че ЮНЕСКО ще даде пари, но има програми, има сътрудничество с други подобни градове, от което разбира се печелим всички като цяло. Нашата храна, нашите билки правят нашия собствен вкус различен от всички останали“, обясни проф. Ненов. 

Той даде примери с местните свинекомплекси, които произвеждат месни продукти по собствени рецепти, утвърдени и награждавани в последните години. Познават се възможностите и на местните рибари. 

„Работим и по това дунавската рибена чорба да се превърне в нематериално културно наследство – тоест рецептата, приготвянето й и начинът на споделяне на тази рибена чорба създава общности и те общуват помежду си“, обясни специалистът. 

Според него е напълно реално Русе да бъде обявен за творчески град на ЮНЕСКО. 
„Кандидатурите се подават през две години. Следващата сесия е през 2025 г., като дотогава можем да се подготвяме. Имаме вече събития, които трябва да се умножат“, каза проф. Ненов.

Той даде пример и с предложението за винен фестивал в Русе, който се вписва в европейския културен маршрут, сертифициран от Съвета на Европа – за римските императори и дунавския път на виното. 

„Това е реален културен маршрут на Европа и ние вече работим да има повече събития по него. Трябва да се направи и още по въпроса, да се говори за патенти, да се направи запазена марка“, каза Ненов. 

Той даде пример и с възстановката на „Римски пазар“ на крепостта „Сексагинта Приста“ в Русе, която има също много важно място в темата за местната кулинария, защото представя хилядолетни практики. 

„Това, което предлагаме на „Римския пазар“ за дегустация, са храни и начини на приготвяне на продукти, които са отпреди Колумб“, обясни проф. Ненов. 

Той посочи, че у нас София е творчески град на киното на ЮНЕСКО, а Габрово е творчески град на занаятите и фолклорното изкуство на ЮНЕСКО.

„Предизвикателство е, защото градовете показват важни характерни продукти. Това са знаци, емблеми на цяла една епоха. Ние имаме тези знаци, имаме тези емблеми, така че можем да се възползваме. И всичко това ще мобилизира русенци и тяхното творчество по конкретна тематика, която, разбира се, е свързана с пари. Това е бизнес“, заяви проф. Ненов.  

/БТА/

Сподели: