Русе ще отбележи своя празник 6 май с тържествена програма

Русе ще отбележи своя празник 6 май с тържествена програма

Време за прочитане: 2 мин.
Русе ще отбележи своя празник 6 май с тържествена програма

На 6 май Община Русе подготвя богата празнична програма по случай Деня на храбростта, който е и Празник на Русе.

От 10 до 18 ч. пред Ларгото на Операта ще има много образователни и забавни моменти за децата на Русе и техните родители. Събитието е част от образователното турне на National Geographic KIDS, което гостува в Русе за втора поредна година.

В 11:30 ч. по традиция започва тържествената церемония по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война (пл. „Княз Ал. Батенберг“), а от 12:30 до 14:30 ч. в Градската градина, около Паметника на Свободата ще оживее духът на стария Русчук. Живи сцени и картини от бита на русенци от края на 19-и и началото на 20-и век ще бъдат умело пресъздадени в своеобразния спектакъл на открито „Ретро Русе“ с участието на артисти и музиканти от ДТ „Сава Огнянов“, Държавна опера – Русе, Държавен куклен театър – Русе, ФТТ „Найден Киров“, ученици от НУИ „Проф. В. Стоянов“, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ и ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“. Празникът се осъществява и със съдействието на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите – Русе, Художествената галерия, Дружество „Традиция“, Фондация „Въздигане“ и Исторически парк – Варна, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и ОП „Русе арт“. Идеята на „Ретро Русе“ е да възкреси по атрактивен и оригинален начин живота на „Малката Виена“. Режисьор и сценарист на събитието е Орлин Дяков, а художник по костюмите – Виолета Радкова. Някои от емблематичните „първи неща“, с които Русе се гордее, и още много изненади очакват русенци и гостите на града, които ще имат възможност не само да наблюдават, а да станат и част от спектакъла.

От 17 ч. на сцената пред Доходното здание ще свирят музикантите от Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев, а от 20 ч. на площада пред общината русенските рок групи Explicit, PlayUphoria, Slipstream и M.I.G. 21 ще повдигнат градуса на настроението и ще закрият празничната вечер.

Сподели:

Още новини от деня