Руслина Александрова представя новата си книга „Пет минути живот“ първо в РБ „Любен Каравелов“, после в театъра

Руслина Александрова издаде нова книга с поезия и импресии „Пет минути живот“

Излезе от печат най-новата книга на русенската журналистка и поетеса Руслина Александрова. Печатното издание със заглавие „Пет минути  живот” представлява сборник от стихове и философски импресии, създадени  през последните десетина години от живота на авторката. Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура” по програма „Творчески инициативи”- 2020 г.

Заглавието на сборника е вдъхновено от една от включените в него импресии, посветени на търсенето на истинските ценности и безусловната любов в контекста на ограниченото време на човешкия живот и преходността на породените от егоизма желания, амбиции и страхове.

Творческият заряд може да служи за взаимно вдъхновение между създателите на различни видове изкуство. Това доказва проектът „Пет минути живот”, в рамките на който Руслина Александрова отправи предизвикателство към визуалните творци да създадат картини по нeйни литературни творби. В предизвикателството се включиха ученици от НУИ, както и любители на творчески предизвикателства, внезапно докоснати от образите в думи. Така се роди едно ново креативно партньорство между Руслина Александрова и Диана Георгиева от отдел „Международно сътрудничество” на Русенския университет. Извън професията си Диана е любител-художник, който се забавлява със създаването на дигитални картини. Вдъхновена от творбите на Руслина,  тя създаде картината, която стана център на корицата на печатното издание.

Редактор на книгата „Пет минути живот” е  журналистката Габриела Стефанова. Тя и авторката Руслина Александров са свързани  с дългогодишно творческо партньорство и приятелство от времето, когато бяха част от екипа на русенския ежедневник  „Утро“.  Дизайнер на корицата е Силвия Чепарова, а  издател е  „Авангард принт”. Принос към проекта „Пет минути живот“  има и Регионални библиотека „Любен Каравелов“ , чиито специалисти изработиха поместения в книгата QR код. Сканирането му препраща читателя към видео в Youtube канала на поетесата,  където почитателите на творбите й могат да се насладят на аудио-визуален клип с артистичното изпълнение на стихове и импресии от книгата. Библиотека „Любен Каравелов”,  в лицето на директорката Теодора Евтимова, любезно прие да организира предпремиерното онлайн представяне на сборника „Пет минути живот”. Руслина Александрова ще се срещне и на живо със своите читатели, за да представи книгата си под формата на малък спектакъл. Подробна информация за двете събития ще бъде разпространена допълнително чрез съобщение до медиите и фейсбук страницата на проекта „Пет минути живот”. 

Проектът „Сборник стихове и философски импресии „Пет минути живот“ се осъществява с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ – 2020 на Национален фонд „Култура“.

Сподели: