РХГ представя проекта на Николай Бузов "Дистанция"

РХГ представя проекта на Николай Бузов „Дистанция“

Време за прочитане: < 1 мин.
РХГ представя проекта на Николай Бузов "Дистанция"

Русенската художествена галерия представя проекта на Николай Бузов „Дистанция“.

„Вглеждам се в маските на хората. Различни за различните социални ритуали и срещи помежду ни. Това не са онези ограничения, които ни наложи пандемията.

Това са маските, които носим винаги. Маски, поддържащи дистанцията помежду ни, но и такива, които я нарушават безпардонно. Маски, без които не можем.

Проектът „Дистанция“ стартира като чиста радост от рисуването, като игри и упражнения на въображението. Неусетно, за почти година, пое в разни посоки, в различни страни и откри свои … лица.

„Маските“ нарушиха всякакви дистанции – между фикция и реалност, между изкуство и дизайн, между табу и свобода.“

Николай Бузов е роден в Горна Оряховица (1960). Завършва Национална художествена гимназия – Казанлък (1979). Член на СБХ от 1990 г. Реализира повече от 24 самостоятелни изложби: Пловдив (2016), София (2019), Велико Търново, Варна, Бургас, Букурещ. Участва в множество международни биеналета и изложби: „Алианц България за живопис, графика и скулптура“ (2018).


Награди: Биенале за рисунка и графика INTERBIFEP – Югославия (1990); Трета награда от Проект „Духът на Дунав“, Констанца, Румъния (2008); Специална награда на журито от Световно биенале на рисунката „OSTEN“, Скопие, С. Македония (2009); Номинация за живопис от Национален конкурс „Алианц България за живопис, скулптура и графика“ (2011, 2013, 2017); Награда на МФ „Мартенски
музикални дни“ от изложба „Пултът“ и Награда на Дружеството на художниците – Русе и Награда за Живопис от Международно биенале „Изкуството на миниатюрата“, Русе (2015, 2019); Първа награда за Живопис на 15. Международно биенале на миниатюрата в Горни Милановац (2020).

Сподели:

Още новини от деня