Ръководството и екипът на Областна администрация Русе отправят поздравления към жителите на Русе и региона

Ръководството и екипът на Областна администрация Русе отправят поздравления към жителите на Русе и региона

Ръководството и екипът на Областна администрация Русе отправят поздравления към жителите на Русе и региона

В навечерието на Рождество Христово и предстоящите празници ръководството и екипът на Областна администрация Русе отправят поздравления към жителите на Русе и региона.

Заместник областният управител Свилен Иванов пожелава здраве, семеен уют и успех в реализирането на всяко начинание. От своя страна другият заместник областен управител Валентин Колев също желае на жителите от областта здраве, както и сили, удовлетвореност от постигнатото, а също и още много ползотворни дела.

Припомняме, че в свое обръщение по-рано през деня областният управител Галин Григоров пожела здраве, късмет и благополучие. „Нека надеждата и вярата в доброто, топлината и разбирателството да са винаги с Вас! В очакване на чудото нека самите ние допринесем за неговото сбъдване и станем по-смирени и по-човечни!

Дано и сега съумеем да съхраним българщината и традициите, пазени и предавани от векове!“, написа още той.

Според библейското предание именно днес на Бъдни вечер завършват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден. Празникът е посветен предимно на дома и семейството. Затова е прието семейството да бъде заедно на вечеря и да дочака смирено благата вест за раждането на Божия син. На Бъдни вечер приключват и четиридесетдневните Коледни пости.

По традиция на трапезата ястията задължително трябва да са постни и да бъдат нечетен брой. Например 7 колкото са дните на седмицата или 9 колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят по 11 или 12 ястия, колкото са месеците в годината. Сред задължителните гозби са сармите, вареното жито, чушките, медът, орехите, ошавът, виното и др. Винаги специално внимание се обръща и на хляба, който е символ на живота и доброто. Не случайно една българска поговорка гласи: „Когато има хляб, всичко има.“ Той винаги е бил неразделна част от всеки един обред. В някои краища на страната в хляба се поставя и дрян за здраве. Първото парче от питата винаги се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват и починалите, за да похапнат.

Не трябва да се пропуска и още един момент. Преди да се седне на масата вечерята непременно трябва да бъде прекадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи в дома. Според народното схващане с ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Сподели: