Ръководството на Община Русе се срещна с британския посланик Н.Пр. Роб Диксън

Постигане на въглеродна неутралност, създаване на българо-британска студентска програма и привличане на британски инвестиции бяха сред темите на разговора между ръководството на Община Русе и британския посланик Роб Диксън днес.

Дипломатът отправи покана за включване на Русе в надпреварата Cities Race to zero, чиято цел е градове от целия свят да извървят пътя и до 2040 г. да постигнат нулеви въглеродни емисии в различни сфери от обществения живот.

Кметът на Русе сподели стъпките, направени в тази посока до момента – продължаващата електрификация на обществения автопарк, изграждането на енергийноефективни сгради и осветление, плановете за разширяване на веломрежата и работата по проекта за създаване на транспортни средства, задвижвани от въглерод.
„Поздравления за всичко, което правите, защото наистина не е лесно“, коментира посланик Диксън.

Той допълни, че ако ръководството иска да се включи в надпреварата, ще съдейства активно с обучения, консултации и обмяна на опит.

Посланикът на Обединеното кралство разказа и за идеята на посолството за създаване на българо-британски образователни програми за студенти, в края на които обучаващите се получават дипломи, признати в двете държави. По думите му поводът е, че образованието на Острова става все по-труднодостъпно за българите.

Сподели: