ваксини

Ръст на заразените с Ковид-19 и спад на желаещите да се имунизират в Русенска област през последната седмица

Ръст на заразените с Ковид-19 и спад на желаещите да се имунизират отчитат здравните власти в Русенско през последната седмица. Новите случаи през последните седем дни са 276, което е с почти 16% повече спрямо периода между 31-и юли и 6-и август, когато заболелите бяха 238. Същевременно направените имунизации пред отиващата си вече седмица са едва 465, което е спад с малко над 11% спрямо предходната. За сравнение тогава бяха поставени 524 дози ваксини. Приблизително 90% от поставените дози представляват трета или четвърта игла. Същевременно две жени и трима мъже с положителен тест за коронавирусна инфекция са починали. Заразените деца от 7-и август до ден днешен са девет, а имунизираните единайсет.

За последното денонощие заболелите са 12, от които и едно и дете. Петнайсет души са оздравели през вчерашния ден, като няма починали. Активните случаи са 347, от които над 16% или 56 души са на болнично лечение. Справка в Единния информационен портал сочи, че областта се нарежда на дванайсето място по заболеваемост в страната през вчерашния ден наравно с Велико Търново, Монтана, Плевен и Разград. Най-малко заразени има в Габрово – двама.

От началото на пандемията до днес установените случаи на коронавирус в областта са общо 35 594, като от тях 1927 души са починали. До момента в област Русе са извършени 131 813 имунизации, като със завършен имунизационен курс са 58 619 души. Бустерна доза пък е направена на общо 25 315 русенци, като от възможността за втори бустер са се възползвали 1890 души от региона.

Сподели: