коц русе

Ръст на карциномите на простатата в Област Русе отчита регистърът на Комплексния онкологичен център

Ръст на карциномите на простатата в Област Русе отчита регистърът на Комплексния онкологичен център. През 2014 година регистрираните случаи са 850, а през 2016 година те вече са 958. Така Русе се нарежда на 21 място по заболеваемост в страната. Статистиката сочи, че през 2014 година в крайдунавския град новите случаи на рак на простата са 87, в Разград те са 25, а в Силистра са 30. През 2015 годината в Русе първичните пациенти са 61, в Разград са 18, в Силистра – 17. През 2016 година се наблюдава тенденция на лек прираст – в Русе – 88 нови случая, Разград – 30, Силистра – 33.

Припомняме, че простатата е малка жлеза, част от мъжката полова система, разположена под пикочния мехур и в интимен допир с крайната част на дебелото черво (ректума). Нормалната простата е с големината на кестен.

При рака на простатата се увеличава размера на самата простатна жлеза и тя притиска канала, през който минава урината. Вследствие на това притискане се наблюдават редица симптоми, като:

– по-често уриниране, особено нощем;
– трудност при стартиране на уринирането;
– по-слаба струя на урината;
– прекъсване на струята на урината при уриниране;
– усещане за непълно изхождане;
– по-чести позиви (желания) за уриниране;
– след приключване на уринирането, урината продължава да изтича;
– желанието да се уринира се изпитва като спешна нужда;
– болезненост и парене при уриниране;

Най-точният профилактичен метод за ранна диагностика на заболяването е чрез т.нар. Простатно специфичния антиген – PSA. При него се изследва ензим, секретиран от клетки на простатата.

Сподели: