Савина Николова - дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в СУ "Васил Левски", откри своята изложба под "Древна България - дух и традиции"

Савина Николова – дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в СУ „Васил Левски“, откри своята изложба под „Древна България – дух и традиции“

Савина Николова - дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в СУ "Васил Левски", откри своята изложба под "Древна България - дух и традиции"

Г-жа Савина Николова – дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в СУ „Васил Левски“, откри своята изложба под „Древна България – дух и традиции“ на 17.11.2022 г. в малката изложбена зала на ул. Борисова №6.

Откриването на изложбата беше нетрадиционно съчетание между изкуство, танц и музика.

Ето и част от посланието, което г-жа Николова отправи към всички и най-вече към младите семейства и децата:

„Сега е време, време разделно, време на иновации и технологии… Все бързаме за работа, бързаме да свършим това, онова…, ежедневие… С лек поглед отминаваме културните институции. Бягаме за „черен петък“, за 2 години гаранция, а изкуството?! Изкуството е вечно! Къде сме и кои сме ние в забързаното ежедневие – древен народ, с богата култура и традиции, които трябва да съхраним. Къде останаха обичаите, приказите, любовта…?

Какво е изкуството… изкуството като цяло – музика, танц, песен… Това е душата на твореца. Изкуството е за това – да помечтаем, да се потопим в един вълшебен свят.

Ще се опазим и съхраним, когато се научим да уважаваме миналото и да вярваме в бъдещето, да уважаваме традициите и да предадем всичко на идните поколения. Нека остане българи, истински българи, каквито са били предците ни! Няма ли ценности и традиции, няма народ!“

Изложбата е пълна с много символика. Картините представят вълшебни приказки, нестинарки, орисници (част от българската митология) и пейзажи с красота от България. Има също графики-техника гравюра на дърво.

Изложбата може да разгледате в малката изложбена зала на ул. Борисова №6 до 30.11.2022 г.

Сподели: