Саксофонният квартет "SIGNUM" и пианистът Кай Шумахер представят премиерно "Goldberg Nights" в Русе

Саксофонният квартет „SIGNUM“ и пианистът Кай Шумахер представят премиерно „Goldberg Nights“ в Русе

Спокойствие и транс, екзалтация и изтощение, сън и реалност – тази нова програма, наречена „Goldberg Nights“, по аналогия с прочутия цикъл вариации на Бах, музикантите от саксофонния квартет „SIGNUM“ ще представят довечера в Доходното здание в Русе. Заедно с тях ще свири пианистът Кай Шумахер – един от най-екстравагантните пианисти на германската музикална сцена днес. Събитието е част от международния фестивал „Мартенски музикални дни“, съобщи директорът на музикалния форум Ива Чавдарова.

По думите й четиримата музиканти от „SIGNUM“ – Блаж Кемпeрле, Хайрапет Аракелян, Алан Лужар и Гуерино Белароса, са невероятни.

„С тях станахме приятели през годините. За пети път са в Русе, като винаги присъстват с нова атрактивна и провокативна програма“, обясни Чавдарова.

Кай Шумахер обясни, че са щастливи и горди да бъдат на „Мартенски музикални дни“ в Русе.
„Това е премиерата на нашата нова програма“, заяви пианистът.

По думите му всички аранжименти са посветени на безсънието, на нощното будуване. Има и елементи на мистичност. Това е и танцувална музика, подходяща за купони.

Музикантите от „SIGNUM“ заявиха, че са благодарни за поредната покана и за доверието на русенската публика. Творците обясниха, че ще преведат зрителите през приключение, през комбинация от електронни звуци и различни вариации.

По думите им в програмата има по нещо за всеки.

Кай Шумахер обясни, че ползва и своя собствена форма на т. нар. „подготвено“ пиано – т.е. не свири само на клавишите, но използва механизма и струните на инструмента, като произвежда необичайна звукова композиция.

„Очаква ни истински инструментален театър, опияняваща смес от класика, авангард, джаз, техно и пост рок култура с музика от Бах през Шуберт, Дебюси, Гершуин, Телониус Монк, Стив Райх и до музиката на германската супергрупа за електронна музика „Moderat“, обясни Чавдарова.

/Изтоник – БТА/

Сподели: