Самодейци от Долна Студена се върнаха с медали от Казанлък

Самодейци от Долна Студена се върнаха с медали от Казанлък

Самодейци от Народно читалище „Пробуда“ в Долна Студена се представиха отлично по време на петото издание на Националния фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ в Казанлък. На групата за автентичен фолклор „Латинка“ беше присъден сребърен медал, а певицата Гинка Шиндарска се окичи със златно отличие. Организаторите на проявата връчиха почетна грамота на ръководителя на певческата група Янка Драгозова за принос в съхранението и разпространението на българския фолклор и традиции.

В един от най-престижните фолклорни конкурси в страната взеха участие повече от 1500 певци и танцьори, които показаха талантите си. Певците от Долна Студена успяха да завладеят публиката и журито с песните „Я дай ми, бульо“ и „Снощи се седенка кладеше“. Изпълнението на Гинка Шиндарска вдигна зрителите на крака и я изпратиха от сцената с бурни аплодисменти.

„След почти двегодишно прекъсване това беше първата изява на самодейците ни. Конкурсът е посветен на бележития фолклорист и диригент Димитър Гайдаров. Конкуренцията беше изключително изострена и членовете на групата са окрилени от успеха. Те с нетърпение очакват нови изяви“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Мариана Петкова.

Проявата се проведе под патронажа на община Казанлък, а в журито бяха включени известни музиковеди и етнолози като проф. д-р Тодор Киров – декан на Академията на музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, и акад. Владимир Герликов – ръководител на ансамбъл „Зора“ от Стара Загора.

Сподели: