сз-коорс-билетен-център-община-Русе-СБА

Само за седмица в община Русе са издадени близо 2 пъти повече карти за безплатно пътуване на деца от 7 до 14-годишна възраст

Създадена е организация съвместно с РУО – Русе и училищата за издаването на карти за безплатно пътуване на деца от 7 до 14-годишна възраст. До момента са издадени 4122 карти, а само преди седмица техният брой бе около 2 пъти по – малък – 2748 карти.

Това става ясно от отчета на кмета на Община Русе Пенчо Милков и екипа му по отношение работата в ресор „Комунални дейности“ през отминаващата седмица.

От 1 февруари влизат в сила новите цени на абонаментните карти за вътрешноградския транспорт, които Министерският съвет утвърди в края на 2023 г. Децата до 14 навършени години ще пътуват безплатно по всички градски автобусни и тролейбусни линии с карта, която се издава от Билетния център на Община Русе.Както досега, деца до 7 години ще могат да използват междуселищните автобусни линии с билет с нулева стойност, а тези до 14 г. ще пътуват с 50 % намаление. Техните билети се издават от съответния превозвач по използваната линия срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето.

Запазват се и безплатните пътувания за държавните служители /МВР, ДАНС, Министерството на правосъдието/, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, които също ще могат да се възползват от всички градски автобусни и тролейбусни линии, без да заплащат билет.

Абонаментните карти за учащи до 14 г. се издават от Община Русе срещу представено копие от акт за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето, както и документ за самоличност на родителя/настойника, удостоверяващ постоянния или настоящия му адрес. Картите за деца до 7 г. се издават без снимка, а тези за учащи от 7 до 14 г. – със снимка. Срокът на валидност на картите е една година от датата на издаването им, а когато детето навършва съответната възраст през този период – до датата на навършване на годините.

За да бъдат издадени абонаментните карти за вътрешноградските линии, е необходимо да се посети Билетният център, намиращ се на бул. „Скобелев“ 45. Той е с работно време от 8 ч. до 16:45 ч. във всички делнични дни.

При необходимост от допълнителна информация относно абонаментни карти за пътуване в градския транспорт на Русе желаещите могат да направят запитване през имейла на отдел „Транспорт“ [email protected]  или на телефони 082/828 970 и 082/826 445.Абонаментни карти по междуселищни линии се издават от „Общински транспорт Русе“ ЕАД с адрес гр. Русе бул. „Трети март“ 74, срещу предоставен документ, удостоверяващ правото на преференциално пътуване. Телефон за допълнителна информация – 0886 055 070.Цените за абонаментни карти от 1 февруари можете да видите тук.

Това става ясно от отчета на кмета на Община Русе Пенчо Милков и неговия екип за работата в ресор „Комунални дейности“ през отминаващата седмица.

Сподели: