Продължават дейностите по проект "Работодатели влизат в час" на ПГ по туризъм - Русе

Само 1 русенски проект номиниран в XIII издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”

Време за прочитане: 2 мин.

48 проекта на ученици от 1-ви до 12-и клас от цялата страна са номинирани в XIII издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. Сред тях е само проектът на ПГ по туризъм – Русе „Нека храната бъде лекарство, а лекарството -храна“ в трета възрастова група. Ръководител е Радостина Симеонова.

Конкурсът се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г., по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на СЗО в България и Българския младежки Червен кръст.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се отнася за трите възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас и включва две тематични области: Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и здравословно хранене и физическа активност. Дейностите се провеждат през цялата година от м. март до м. ноември.

В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват – електронни приложения, интернет сайтове и електронни книги за здравословно хранене, спортни прояви – състезания и турнири; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.

Общият брой проекти, които успяха да се финализират успешно, са 48, като в категорията  от 1-ви до 4-ти клас – 17 проекта; от 5-и до 7-и клас – 9 проекта и от 8-и до 12-и клас – 22 проекта.

Всяко от горепосочените министерства класира във всяка възрастова група по три призови места (за 1-во, 2-ро и 3-то ) и по една поощрителна награда.

Министерство на здравеопазването, Офисът на СЗО в България и Българският младежки Червен кръст връчват една специална награда.

Във връзка с обявеното извънредно положение и въведените противоепидемични мерки за ограничаване на COVID-19 на територията на България тази година няма да се проведе официално награждаване.

Класираните участници ще получат грамоти и предметни награди, изпратени до директорите на техните училища.

Министерството на здравеопазването изразява благодарност към всички ученици, учители, ръководители на училища и граждани, участвали в проектите в XIII издание на Национален ученически конкурс „Посланици на здравето”!

Сподели: