Сбогуваме се с председателя на Областния съюз на СВВБ - Русе ст. л-т Васила Илиева

Сбогуваме се с председателя на Областния съюз на СВВБ – Русе ст. л-т Васила Илиева

Време за прочитане: < 1 мин.

На 11 юни 2021 г., на 94-годишна възраст ни напусна старши лейтенант от запаса Васила Стоилова Илиева, председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Русе. Мама Вася, както я наричат в обкръжението ѝ, едва 17-годишна заминава като доброволка на фронта през 1945 г. след завършване на курс за санитари. Зачислена към Първа военнополева хирургическа болница от Плевен, тя е на първата бойна линия, спасявайки стотици войнишки животи. Миналата година със заповед на министъра на отбраната Васила Илиева бе наградена с юбилеен медал „75 години от Втората световна война”.

Разделяме се с един от най-сърцатите и обичани ръководители на Съюза на ветераните от войните на България. До последно Мама Вася мислеше за своите бойни другари, за техните потомци и работеше за достойното им съществуване. Не се примиряваше с неправдите, намираше път до всеки един от тях, успяваше да убеди представителите на местната власт за решаване проблемите на ветераните.

Съболезнования до близките на Мама Вася изказват председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов и цялото ръководство на организацията.Поклон пред светлата й памет! Да почива в мир!

Поклонението ще се състои на 13 юни, неделя, от 11 часа в Гробищен парк „Чародейка“ – Русе.

Екипът на Военен клуб – Русе изказва искрените си съболезнования на близките на ст. л-т Васила Илиева и бойните ѝ другари от СВВБ – Русе.

Сподели:

Още новини от деня