Светлана Ангелова: Бюджетът на ДОО за 2020 г. е реалистичен и покрива всички критерии за стабилност

Светлана Ангелова: Бюджетът на ДОО за 2020 г. е реалистичен и покрива всички критерии за стабилност

Светлана Ангелова: Бюджетът на ДОО за 2020 г. е реалистичен и покрива всички критерии за стабилност

Бюджетът на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2020 г. е реалистичен и покрива всички критерии за стабилност. Това каза народният представител Светлана Ангелова по време на дебата, предхождащ приемането бюджета на ДОО за 2020 г. По думите и, бюджетът на ДОО за следващата година заслужава да бъде подкрепен.

„Когато за първи път поехме управлението дефицитът в пенсионния фонд беше изключително голям. Над 4,5 милиарда лева. Две трети от парите за пенсии се плащаха от държавния бюджет. Сега за 2020 г. по-малко от една трета от разходите за пенсия ще се покриват от държавния бюджет. Какъв извод можем да си направим от тези данни. На първо място, че това е един положителен ефект от пенсионната реформа, която направихме през 2015 г. На следващо място благодарение на провежданите политики в икономиката и пазара на политиките по доходите, както и така благоразумните разходи, които се правят, икономиката на държавата расте, растат доходите, расте заетостта и всичко това се отразява положително върху баланса между приходите и разходите“, допълни още г-жа Ангелова. По думите й това са фактите и устойчивостта.

Няма как да се съгласим с предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите, защото са в сферата на популизма, подчерта народният представител. „Дебатът за пенсиите винаги е свързан с много емоции. Системата е натоварена с нови очаквания. Всички искаме хората да получават по-високи доходи, особено за нашите майки и бащи. Едно са желанията, друго са възможностите на държавата. Българската пенсионана система работи на принципа, свързан с личния осигурителен принос на всяко едно лице, затова има различен размер на пенсията. Няма как всички пенсионери да получават еднакъв размер на пенсиите. Размерът на пенсията на всяко едно лице е на база осигурителните вноски, които е плащало през годините“, посочи още г-жа Ангелова. Тя коментира, че БСП са царе на фалитите и дефицитите и попита дали това искатда стане следващата година.

„Сега през 2020 г. само една трета от парите за пенсиите се покриват от държавния бюджет, но това, което предлагате вие, няма как да се съгласим. Всичко отива в сферата на популизма, нека говорим с реални числа“, отбеляза още депутатът.

Бъджетът предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200 лв. Тази стойност ще се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.

Сподели:

Още новини от деня