Светлана Ангелова: Промените в Закона за бюджена на ДОО са изключително важни и са в подкрепа на безработните лица

Светлана Ангелова: Целта на промените в Кодекса на труда е да подобри трудовото законодателство съгласно действащата социално-икономическа обстановка

Целта на промените в Кодекса на труда е да подобри трудовото законодателство съгласно действащата социално-икономическа обстановка. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Социална комисия Светлана Ангелова по време на дебата по първото четене на промените в Кодекса на труда, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В залата се казаха и истини. Част от изказванията бяха на политическа основа, а не на експертна, затова искам да дам някои разяснения относно промените, които се правят в Кодекса на труда. Този законопроект съдържа предложения за изменение и допълнение на Кодекса на труда в резултат от дейността на работна група, която е съставена със заповед на министъра на труда и социалната политика, в която са участвали всички социални партньори“, каза още Ангелова.

По думите й тази работа група е работила в продължение на 2 години. „Инициативата за промяна е, че част от нормите в Кодекса на труда са остарели и недостатъчно адаптивни. Целта на самия законопроекта е да подобри трудовото законодателство съгласно действащата социално-икономическа обстановка. Трудовите отношения по отношение на новите форми на заетост и синхронизиране на законодателството с международни стандарти и норми“, каза още Ангелова.

„Значителна част от промените са подкрепени от социалните партньори, но от изразените становищq на национално представителните организациите на работодателите и синдикатите става ясно, че теми като предложения механизъм за сумирано изчисляване на работното време, възможността за увеличение на извънредния труд до 300 часа годишно и възможността за разпространение на колективния трудов договор или отделни негови клаузи, са спорни и дискусионни. Не може да се получи пълен синхрон и единно мнение по тези ключови теми, но трябва да има развитие по тези теми“, допълни още Ангелова.

Тя заяви, че ГЕРБ са готови да прецизират някои разпоредби между първо и второ гласуване.

Сподели: