Световна седмица на предприемачеството 2018 в ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе

Световна седмица на предприемачеството 2018 в ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе

За единадесета поредна година Джуниър Ачийвмънт България отбелязва Световната седмица на предприемачеството и дава възможност на младите хора да развият и покажат предприемаческото си мислене и поведение. В рамките на тази седмица Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ – Русе организира и проведе състезание „Иновационен лагер“ за ученици от 10 до 12 клас.
На 14.11.2018 г. в 9.00 ч. бе дадено началото на състезанието в училище, а заключителният етап се проведе в Пленарна зала на община Русе от 14.00 ч.

Г-н Пламен Стоилов – кмет на община Русе изпрати поздравителен адрес за участниците и гостите на събитието.

Гости на заключителния етап на състезанието „Иновационен лагер“ бяха ученици, учители и партньорски организации, а членове на журито – представители на РУО, РТИК и Еконт Експрес.

Иновационият лагер е нов образователен подход, който мотивира младите хора да доразвиват своята предприемаческа нагласа, поемайки рискове в интерактивна среда.

30 ученици, разделени на случаен принцип в шест отбора, приеха предизвикателството да бъдат изобретателни, да успеят да се сработят като екип в рамките на 4 часа и да генерират идеи, които решават поставения от Джуниър Ачийвмънт България казус. Решението на казуса се презентира на сцена от всеки отбор за 3 минути. Казусът, по който работиха учениците е свързан с младежката безработица в България. Задачата бе да намерят иновативно решение, чрез което да помогнат на безработните младежи в България да си намерят работа по специалността.

Бяха представени следните идеи:

Отбор „Икономикс“ ООД представи идея за фирма посредник, която помага на младите хора да получат нужния опит и да започнат работа по специалността си.

Отбор VISTA предложи Агенция за осигуряване на едно по-добро бъдеще за младите.

Организация „Мисия“ е отборът, който предлага сайт за информация и кариерно развитие. Осъществява връзката между работодателите и работниците.

Отбор „Brave step“ представи онлайн платформа за кариерно развитие и надграждане на знанията и уменията на младите хора. Тяхното мото е: „Малката стъпка е смела стъпка“.

Отбор „Young workers“ с идея за платформа за връзка между младите специалисти с работодателите.

Отбор „Realize your dream“ с идея за платформа за предоставяне на възможност за професионална реализация на хора в неравностойно положение и тяхното интегриране.

Първо място бе присъдено на отбор „Brave step“ – Цветелина Михова – 12 клас, Толга Мехмедов, Лора Димитрова, Владислав Николов – 11 клас и Мартин Желев от 10 клас.

Второ място бе отредено на отбор – Организация „Мисия“ – Стоян Барбуков – 12 клас, Яна Златанова, Александра Миленкова, Ина Димитрова – 11 клас и Моника Денева от 10 клас.

Трето място спечели отбор „Realize your dream“ – Александър Славов – 12 клас, Полина Петкова, Дорис Маринова, Аделина Йорданова -11 клас и Даниел Кирилов от 10 клас.

Сподели: