остеопороза

Световният ден за борба с остеопорозата ще бъде отбелязан и в Русе

Както е известно, на 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата, а целият месец октомври е месец за профилактика срещу остеопорозата. Това е хронично, дегенеративно заболяване на костите, при което те губят костна маса и плътност, а това води до деформации в скелета и до повишена чупливост на костите. За съжаление, броят на счупванията на бедрена кост през шийката се увеличава и ако темповете се запазят, през 2050 година ще има около 3 пъти повече фрактури от тези през 1990.

Факторите, които благоприятстват това заболяване се делят на неизбежими – пол, възраст, наследственост и такива, които могат да бъдат избегнати. От вторите най-важни са небалансирано и непълноценно хранене, когато внасянето на калций не е достатъчно, обездвижването, злоупотребата с кафе, черен чай, алкохол и тютюнопушене. Докато първите не могат да бъдат избегнати, втората група фактори зависят от желанието и волята на човека, затова ние акцентираме върху тях.

Липсата на достатъчно калций в ежедневното меню и усвояването му от организма е фактор, който стои на първо място сред останалите. Дневните нужди на организма са около 1,3 – 1,5 грама. За набавянето на тази елемент трябва да се консумират храни, които го съдържат – главно млечни продукти, ядки, риба, минерална вода. За неговото усвояване пък е необходим витамин Д, който се синтезира в кожата при слънчево облъчване или при недостиг се приема под формата на лекарствен препарат.

Липсата на физически натоварвания отслабва костите и ускорява загубата на минерали от тях. Освен това за развитието и поддържането на основните качества на скелета – якост, устойчивост, гъвкавост, издръжливост са необходими движения и физическа активност. Това се постига чрез ежедневна физическа, двигателна активност (ходене пеш 5 – 6 км за 1 – 1,5 часа, велоезда, гимнастика).

Всекидневната физическа активност по 1 час помага повече, отколкото 2 часа активно спортуване но само 2 пъти семично. Най-полезно е, когато имаме аксиално натоварване на костите, т.е.по дължина. Така оказаният моментен стрес върху костта стимулира образуването на нова костна тъкан. Такива примери са енергичното ходене, леко бягане, волейбол, баскетбол и др. Бавното ходене и плуването не са от особена полза срещу остеопорозата.

В рамките на тазгодишната кампания за профилактика на остеопорозата ще бъдат представени и останалите фактори в презентация: „Остеопороза – същност и профилактика”. Посетителите ще могат да видят тази презентация и да получат информация за здравето на своите кости, както и да си направят тестовете и специални изследвания (за телесен състав) на преференциални цени. Мястото, денят и часът за остеометрии ще бъдат оповестени допълнително след уточняване с Асоциация ,,Жени без остеопороза”. Достъпна информация за това заболяване може да се получи и от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Русе.

Сподели:

Още новини от деня