Световният ден на недоносените деца ще бъде отбелязан в Русе

Световният ден на недоносените деца ще бъде отбелязан в Русе

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените бебета. На този ден се акцентира върху нуждите на тези най- малки герои, както и върху усилията, които се полагат за оцеляването им.

Отделение Неонатология на УМБАЛ „Канев“ АД, организира празнична среща на 17 ноември от 15:00 часа в зала „Батенберг“ на Регионален исторически музей – Русе.

Екипът на отделението кани нашите най- малки и пораснали герои и техните мами и татковци, за да отпразнуваме заедно Световния ден на недоносените деца!

През 2018г. в структура Родилно към Акушеро-гинекологичен комплекс  на Университетска болница „Канев“ са се родили 136 недоносени бебета с тегло под 2500 грама. 13 от тях са с много ниско тегло – под 1500 грама и 6 с изключително ниско тегло под 1000 грама. От други болници в отделение Неонатология са били приведени 19 недосонеси деца. Бебето с най- ниско тегло било 730 грама.

За деветмесечието на 2019г.  в АГ-комплекса са се родили 98 недоносени деца, а още 4 са приведени от други лечебни заведения. 11 от тях са били с ниско тегло под 1500 грама и 4 с изключително ниско тегло- под 1000 грама. Бебето с най- ниско тегло е 800 грама.

В момента в отделение Неонатология има 9 недоносени бебета, за които неонатолозите полагата всички интензивни грижи. След тях са и тризнаците, които се родиха в УМБАЛ „Канев“ на 7 ноември.

Отделението по Неонатология в Университетска болница „Канев“ е с повече от 50-годишна история и е утвърдено като междуобластен център и приема рискови новородени деца от градовете Разград, Тутракан, Бяла, Кубрат, Исперих, Силистра. Екипът на отделението осигурява 24-часовото наблюдение, грижа, профилактика на здрави новородени деца и кардио-пулмонална реанимация, интензивно лечение, изкуствена вентилация, сърфактант терапия и други медицински услуги на рискови новородени деца. В отделението работят 7 лекари, като 4-ма от тях са с втора специалност Неонатология, 3-ма специализанти и 284 специалисти по здравни грижи.

Над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година. В Европа общият брой на недоносените бебета е около 500 000. В България преждевременните раждания годишно са около 6 хиляди. Тази стряскаща статистика показва, че на практика недоносените деца са най-голямата група малки пациенти, като броят им нараства. Това е и причината да съществува Световен ден на недоносените бебета.

Сподели:

Още новини от деня