Световноизвестната оперна прима Цветелина Василева ще изпълни ролята на Амелия в шедьовъра на Джузепе Верди - "Бал с маски"

Световноизвестната оперна прима Цветелина Василева ще изпълни ролята на Амелия в шедьовъра на Джузепе Верди – „Бал с маски“

Световноизвестната оперна прима Цветелина Василева ще изпълни ролята на Амелия в шедьовъра на Джузепе Верди - "Бал с маски"

В премиерния спектакъл на „Бал с маски“ на 19 ноември от 19 часа в Доходно здание – Русе ще присъстваме на представление с изключително интересен състав. За Държавна опера – Русе е чест и гордост, че изпълнител от ранга на Цветелина Василева е вече член на постоянния солистичен състав на Операта и ще изпълни една от централните роли, тази на Амелия. Именно в това оперно произведение Цветелина Василева започва своята кариера на сцената на Софиска опера.

Завършила Музикалната академия в София, тя става лауреат на международните оперни конкурси „Т. Скипа“ и „Фр. Чилеа“, след които печели и специализация при знаменития Карло Бергонци в Ла Скала, Милано. Международната й кариера започва в театъра на Сан Франциско, където дебютира с Леонора в „Трубадур“.
Световната критика възхвалява Цветелина Василева като оперното откритие на международния фестивал в Уексфорд, Ирландия. „Българското сопрано Цветелина Василева се откроява с огромен, изключително концентриран глас и динамично сценично присъствие, които веднага я превръщат в оперна звезда, още преди да е довършила първата си фраза“, пише „Сънди Таймс“ за ролята й на Шарка в едноименната чешка опера. След участието й в този оперен фестивал кариерата й се развива стремглаво – Ковънт гардън, Роял Албърт Хол, театъра на Торонто, Милано, Щатсопера – Берлин, Брюксел, Амстердам, Глазгоу, Севиля, Сантандер, Сантяго, Кардиф, Токио, Москва, Прага, Букурещ, Белград, Солун. Утвърждава се като желан изпълнител в многобройни успешни премиери в най-престижните световни оперни театри и фестивали, като началото поставя дебютът й в ролята на Дездемона в Ковънт Гардън, Лондон. Певицата е желан гост на концертните подиуми в цяла Европа, Америка, Австралия и Япония. Цветелина Василева си партнира със световни знаменитости като Балца, Джакомини, Хворостовски, Нетребко, Хосе Кура, Луис Лима, Фарина, Армилиато и др.

Изпълнението й на ролята на Амелия няма да е първото й участие с екипа на Държавна опера – Русе. През изминалата година тя с успех ни гостува в други две коронни за нея роли – Тоска и Турандот. 

В днешното напрегнато и несигурно време, белязано от пандемията от Covid – 19, Цветелина Василева споделя – „Напрежението около COVID ни промени, но за нас, хората на изкуството, независмо от условията, работата си остава, готвим се по същия начин за сцената, отговорността е една и съща, както и преди. 
Изкуството е ароматът на живота, то създава човека. Убедена съм, че без изкуство животът е невъзможен. А другото, каквото и да е, то непременно ще дойде.“

Сподели: