Светът на младите с езика на киното

Светът на младите с езика на киното

Време за прочитане: 2 мин.

Представя го проектът на МД „Елиас Канети“ Младежта в Европа – вчера, днес, утре“. Той е възможност за хора от различни възрастови групи да влязат в световете  на  най-младите и да видят живота през техните очи. Животът като споделена територия на хора от различни поколения. Първият от трите модула на проекта връща времето десетки години назад, за да покаже вълненията на едни вече възрастни кинолюбители, които някога също са били млади. 28-ми март е денят на „Група Русефилм“.  Групата пази филми на свои автори от цяла вечност, малка част които ще бъдат показани на онлайн прожекция (разбираемо защо не в зала). Най-ранните от тях са създадени през 70-те години на миналия век. Прожекцията започва в 18.00 часа на 28-ми март, като след всеки филм ще има дискусия. Всеки може да участва в събитието, ако последва този линк

В 3.00 часа на 28-ми март влизаме в лятно часово време, така че не забравяйте да преместите часовниците си с един час напред.

На 10-ти април е вторият модул на проекта. Тогава думата имат младите  с техни късометражни филми, подбрани от конкурсите Créajeune през 2019, 2020 и 2021. Участват младежи от Франция, Германия, Белгия и Люксембург, а диапазонът от теми е приятелство, любов, миграция, чувство за принадлежност, връзката между различните поколения. Естествено и животът по време на пандемия. Ако обстоятелствата дават възможност, прожекциите ще бъдат в зала “Слави Шкаров“ на Драматичен театър“Сава Огнянов“. Резервният вариант е онлайн. Филмите са с български субтитри. Още информация очаквайте дни преди 10-ти април.

Третият модул  на проекта е запазена територия за младежи между 12-15 години. Той ще бъде в три части, а идеята е да представи киното като изкуство и среда, която се променя много бързо от самото начало. Ще има прожекции на филми от зората на киното, а Minute Lumière е практическата част, в която участниците ще получат насоки за създаване на свой кинопродукт и съответно ще го направят в рамките на определено време. За финал – прожекция на тези творения. Уъркшопа ще водят представители на Arte Urbana Collectif, София. Автор на проекта  „Младежта в Европа – вчера, днес, утре“ е германката Луиза ван Баал, практикантка в МД“Елиас Канети“.

Сподели:

Още новини от деня