Своевременна ендоваскуларна интервенция в УМБАЛ "Медика Русе" предотврати парализа след инсулт

Своевременна ендоваскуларна интервенция в УМБАЛ „Медика Русе“ предотврати парализа след инсулт

Пациент с инсулт се възстановинапълно след поставяне на стент в УМБАЛ „Медика Русе“. Пациентът е приет по спешност  за лечение в отделение по Нервни болести на13-ти декември. Предния ден той получава симптоми на инсулт – изтръпване и слабост на десни крайници, но пристига в лечебното заведение чак, когато те не отшумяват повече от денонощие. Тъй като началните симптоми се появили преди повече от 4 часа преди приемането му в болницата не е било възможно да се проведе венозна тромболиза, което е съвременното етиологично лечение на исхемичния мозъчен инсулт.

Състоянието на74-годишния пациент се влошава постепенно. Той спира да движи дясната ръка, засилва се слабостта на десния крак до степен да не може да ходи.

След клинично обсъждане с дежурен инвазивен специалист се взема решение на пациента да бъде извършено спешно ендоваскуларно лечение. От изследването се установява високостепенно стеснение на лявата вътрешна сънна артерия, което е причината  за повтарящите се исхемични инциденти. Лекарите поставят саморазгъващ се стент последно поколение.

Неврологичната симптоматика търпи обратно развитие, пациентът веднага раздвижва обездвижените десни крайници. Само за няколко дни, след направената интервенция пациентът се възстановява напълно.  Изписан е без неврологична симптоматика със самостоятелна походка и без слабост на крайниците.

Ендоваскуларното лечение в Русе дава шанс на потърпевшите от инсулт да се възстановят напълно. Специалистите от „Медика”съветват всеки, усетил симптомите на инсулт – изкривяване на лицето, слабост в крайниците и нарушение в речта, да потърси НЕЗАБАВНО медицинска помощ.

Сподели: