Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит

Сдружение Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит АПРА организира семинар в Русе

Сдружението Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит защитава правата на пациентите с ревматични заболявания и на тези с ревматоиден артрит. За осма година организаторите инициират тези семинари, като днешният се проведе в зала „Култура“.

Семинарите обикалят много градове в цялата страна и имат просветителска цел. Хората масово мислят,  че това са заболявания на петдесетгодишните. Това оказва се не истина, обърна внимание една от потърпевшите и организатор на семинара в град Русе г-жа Анита Драганова. При направени социологически изследвания у нас и в чужбина ревматичните заболявания обхващат хора от много ранна възраст, примерно от 25 годишни. Анита изстрадва такова едно заболяване още когато е била на 2 години. Слава Богу, благодарение на модерното и ефикасно лечение, приложено ѝ у нас, днес тя е преборила болестта.

Ревматични проблеми имат хората от младото поколение у нас, като вече от 900 до 1000 деца страдат от това заболяване. Въпросът е заболяването да бъде диагностицирано навреме от специалист – ревматолог. Тогава то е напълно лечимо, тъй като в България се предлагат най-добрите медикаменти, които водят до положителен резултат, сподели един от организаторите.

С този семинар организаторите целят скрининг и искат да покажат, че отоците и обездвижването понякога не са за пренебрегване. Примерно, когато ни заболи гърба или врата, си мислим, че ще отмине, но това е свързано с едно от ревматичните заболявания на 21 век – Анкилозиращ спондилит.

Тази година семинарът е преминал през 8 български града, а в него са присъствали близо 60 човека, уточни Анита Драганова. Над 160 човека са достигнали до безплатния скрининг за диагностициране.

От организаторите обърнаха внимание, че българските пациенти се нуждаят от подкрепата на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, поради това, че личните лекари не били достатъчно запознати с това заболяване. Чести били случаите в практиката на личните лекари, когато пациенти с подобни симптоми били насочвани към специалисти като ортопед или невролог, вместо към ревматолог. Идеята е по-ранното диагностициране и правилното насочване на пациента  към специалист – ревматолог.

За сведение на читателите, в град Русе и Русенска област специалистите – ревматолози са двама: д-р Капанджиева и д-р Велкова. Първата работи в УМБАЛ „Канев“ Русе, а д-р Велкова в УМБАЛ „Медика“. В цяла България броят на специалистите – ревматолози не нахвърля 120, което е, може би, стряскащо. Това се дължи на високата миграция на висшите медицински кадри извън страната, уточниха от асоциацията.

Събралите се на семинара продължиха своята работа с разясняване на симтоматиката от д-р Капанджиева – УМБАЛ „Канев“, на това ново заболяване на 21 век – Анкилозиращ спондилит.

Сдружението – Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит има сайт с адрес: www.apra-bg.org

Сподели: