СДС предложи декларация в подкрепа на Навални

Общинският съветник от СДС Станимир Станчев предложи днес на колегите си да бъде гласувана декларация в подкрепа на арестувания в Русия Алексей Навални. Подкрепа от името на групата съветници „Демократична България“ изрази д-р Теодора Константинова. Гласуване по декларацията не бе направено, тъй като не бе внесена по надлежния ред, а бе представена по време на самото заседание.

Ето и пълният текст на декларацията:

Ние, общинските съветници в община Русе, настояваме за незабавното освобождаване от затвора на Алексей Навални.  Десетки години в България имаше затвор за политически убеждения. Стотици интелигентни хора, млади и стари , загинаха в тях, защото бяха инакомислещи.

Вече 30 години България стои твърдо на избрания от нея демократичен път. Вече 30 години никой не влиза в затвора заради политическите си убеждения, заради критика към управляващи, заради инакомислие. Убедени сме, че в 21-ви век не трябва да се посяга на човешки живот заради убеждения, че не трябва човек да влиза в затвора за това, че критикува и то със силата на словото. Българите сме изстрадали това.

Затова настояваме днешното ръководство на Русия да освободи Алексей Навални и другите политически затворници. Така е достойно, така е човешко, така е демократично. Русия е велика сила в световен мащаб, затова трябва да има и човешко отношение към тези свои сънародници, които критикуват управлението й.

Уважението към опонентите е полезно за всяко управление!

сн. Архив

Сподели: